De Havens

Groningen Seaports omvat twee zeehavens, de haven van Delfzijl en de Eemshaven, en twee binnenhavens, de Farmsumerhaven en de Oosterhornhaven.

Delfzijl

Al in de 16e eeuw wordt de haven van Delfzijl vermeld in maritieme geschriften. In de tweede helft van de 20e eeuw ontwikkelt zich een sterke industriƫle kern in het havengebied. De haven van Delfzijl bestaat uit een buiten- en een binnenhaven. De Handelshaven is het logistieke hart van het havengebied en ligt vlakbij het oude centrum van Delfzijl. Het oostelijk deel van deze haven is bestemd voor de beroepsvaart en het westelijke deel is gereserveerd voor de pleziervaart. De Handelshaven is bereikbaar via het 6 kilometer lange Zeehavenkanaal. De noordzijde van dit kanaal bestaat uit een schermdijk, waarop 14 van de in totaal 19 windturbines in Delfzijl groene energie produceren. Aan de zuidzijde hiervan liggen diverse laad- en losfaciliteiten ten behoeve van de overslag van chemische producten of grondstoffen voor de chemische industrie.

Ga naar de website van Haven Delfzijl

Eemshaven

In 1968 verklaart de Nederlandse overheid de Eemsmondregio tot economisch speerpuntgebied. Een van de kernontwikkelingen is de aanleg van een diepzeehaven, de Eemshaven. In 1973 wordt de nieuwe haven officieel geopend door H.M. Koningin Juliana. De start is aarzelend. Eind jaren negentig komt hierin verandering. Met een diepgang van 14 meter is de Eemshaven een diepzeehaven. Er ligt ruim 5 kilometer kade verdeeld over vier havenbekkens. De Eemshaven is multimodaal ontsloten en biedt, naast de kades, met een openbare roro faciliteit, steigers, een losstoep en verschillende logistieke dienstverleners alle mogelijkheden voor de overslag van goederen.

Ga naar de website van Eemshaven

De binnenhavens

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw wordt de binnenvaart in Groningen flink gestimuleerd. Tussen Groningen en Delfzijl wordt een nieuw kanaal gegraven; het Eemskanaal. Het kanaal geeft het binnenvaartverkeer een flinke stimulans. Door de jaren heen wordt veel infrastructureel werk verricht ter stimulering van de binnenvaart. De recente opwaardering van de vaarweg Lemmer-Delfzijl is daar het voorlopige sluitstuk van. Delfzijl heeft twee binnenhavens, de Farmsumerhaven en de Oosterhornhaven.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien