Handelshaven

Handelshaven

De Handelshaven is het logistieke hart van het havengebied en ligt vlakbij het oude centrum van Delfzijl. De diepgang van de Handelshaven bedraagt 9 meter. Het oostelijk deel van deze haven, Handelskade Oost, is bestemd voor de beroepsvaart en beschikt met twee kades over ruim 850 meter aan ligplaatscapaciteit.

Achter beide kades zorgen Wagenborg en Wijnne & Barends voor de op- en overslag van algemene lading en bulkgoederen. Beide stuwadoors doen de logistieke afhandeling van onder andere containers, houtsnippers, chinaklei, veevoeder, papier en diverse andere goederen. Ook ligt er voor de kade nog een drijvende steiger waar schepen aan beide zijden aan kunnen leggen.

Verder accommodeert de Handelshaven een van de modernste en veelzijdigste scheepswerven, Koninklijke Niestern Sander, waar schepen tot 14000 ton kunnen worden gebouwd. Het westelijke gedeelte van de Handelshaven, de Handelskade West en de Damsterhaven, hebben geen laad- en losfaciliteiten. Dit is de maritieme, toeristische trekpleister met een gezellige havenboulevard, kleine (maritieme) bedrijven en een jachthaven.

Facts & figures

  • Diepgang max.: 9 m
  • Kadelengte (oost): 850 m
  • Kadelengte (west): 550 m
  • Kadehoogte: 4.95 m
  • Drijvende steiger: 320 m, afmeren aan beide kanten