Historie Delfzijl

Historie Delfzijl

Havenstad Delfzijl heeft een rijke historie, die begon in de dertiende eeuw. In de eeuwen die volgden heeft Delfzijl zich ontwikkeld tot een sterk en uitgestrekt havengebied. In de naoorlogse jaren veranderde Delfzijl grondig van karakter: het kleine havenstadje werd een industrieel centrum.

De aanleiding daarvoor was de vondst in 1951 van een enorme ondergrondse zoutvoorraad bij Winschoten. Een sodafabriek, voor de verwerking daarvan, kwam in Delfzijl te staan. Afvalwater kon daar zo de Eems in, via de haven kon het eindproduct gemakkelijk worden uitgevoerd. Een eerste scheepslading soda vertrok in augustus 1958 met de coaster Bellatrix naar het Finse Abö.

Met de opening van de Koninklijke Nederlandse Soda Industrie (voorloper van Akzo Nobel) in 1958 begon een droom van welvaart en vooruitgang. Na de ontdekking van aardgas bij Slochteren in 1959 raakte de industrialisering pas echt in een stroomversnelling. De goedkope energie trok andere industrieën aan, zoals de aluminiumsmelter Aldel.

Een stad van meer dan honderdduizend inwoners

Van overal in het land stroomden arbeidskrachten naar de stad aan de Eems. Speciale bustours werden georganiseerd langs de vele nieuwbouwprojecten: verhuizen naar het Noorden betekende werk én een woning.

Beleidsmakers droomden dat Delfzijl zou uitgroeien tot een stad van meer dan honderdduizend inwoners. Zo ver kwam het niet: de oliecrisis van 1973 gooide roet in het eten en de groei stagneerde. Een schaduwkant van de industrialisatie was de afbraak van de dorpen Weiwerd, Heveskes en Oterdum. Ze moesten plaatsmaken voor industrieterreinen.

Ondertussen kwam het gebied wel tot wasdom en zijn er vele bedrijven gevestigd. Daarnaast is er veel belangstelling van nieuwe bedrijven die zich op het industriegebied van Delfzijl willen vestigen. Circulands, de nieuwe naam voor het gebied Oosterhorn-Zuid, biedt bedrijven de kans om volledig circulair te opereren en is een voorbeeld van een industriepark van de toekomst. Op Circulands wordt ook aandacht besteed aan de culturele historie van het gebied. Zo wordt er aan de Kloosterlaan een gebied ingericht met verwijzingen naar de culturele historie.

Cultureel historische verhalen

Groningen Seaports vindt het belangrijk dat deze historie niet vergeten wordt en heeft de afgelopen jaren, samen met historicus Martin Hillenga, gewerkt aan het verzamelen van de cultureel historische verhalen. Door Studio Paul & Albert is dit verwerkt tot een website.