Overzicht berichtgeving Groninger havens april 2024

Overzicht berichtgeving Groninger havens april 2024

Luxe cruiseschip

De Eemshaven mocht afgelopen maand het cruiseschip de Silver Ray welkom heten in de Eemshaven. Met acht restaurants, een eigen casino en fitnesscentrum wordt dit schip deze zomer ingezet voor cruises op de Middellandse Zee. Aan boord zijn 544 bemanningsleden die zo’n 728 gasten kunnen verzorgen. Het schip is 240 meter lang, 30 meter breed en maakt gebruik van vloeibaar aardgas (LNG), brandstofcellen en batterijen voor de aandrijving. Hierdoor is het volgens de werf mogelijk om emissievrij in de haven te zijn.

https://dvhn.nl/groningen/Luxe-cruiseschip-in-de-Eemshaven-butlers-ontbreken-nog-29008193.html

https://www.cruisereiziger.nl/2024/04/21/silver-ray-50e-schip-dat-eemstocht-succesvol-voltooid/

 

Google

Het moederbedrijf van de gelijknamige zoekmachine kondigt aan lokale gemeenschappen in de regio te willen steunen met datacenters. Daarom kondigt Google aan het Data Center Community Impact Program te starten, hiermee wil het bedrijf bèta-onderwijs, technologische vooruitgang en cultuur stimuleren. Het nieuws komt in dezelfde maand wanneer ze aankondigen 600 miljoen te investeren in de bouw van hun vierde Nederlandse datacenter, waarmee de groeiende vraag naar AI- en cloudservices beantwoord moet worden. Google is al sinds langere tijd aan het investeren in groene energie om deze datacenters te laten functioneren. De bouw van het nieuwe datacenter van Google moet volgens Dagblad van het Noorden zo’n 125 banen opleveren.

https://www.kijkopnoord-holland.nl/google-lanceert-data-center-community-impact-program-om-lokale-communities-te-ondersteunen-in-regios-met-datacenters/

https://www.nd.nl/varia/varia/1221359/google-investeert-600-miljoen-in-vierde-nederlandse-datacenter

https://dvhn.nl/economie/Google-bouwt-derde-datacenter-in-Groningen-29010671.html

https://www.rtvnoord.nl/economie/1155896/stadjer-marco-ynema-hielp-google-in-nederland-groot-worden-nu-ziet-hij-zijn-derde-datacenter-verrijzen

https://www.europoortkringen.nl/google-bouwt-datacenter-in-groningen/

 

Energietransitie

Er gebeurt nog altijd veel in de verduurzaming van onze energiesector: Delamine kondigt aan in te willen zetten op elektrificatie. Naar verwachting kan het bedrijf met restwarmte de CO2-uitstoot fors verminderen.

In Nederland komen langzaam maar zeker steeds meer waterstofprojecten. De Waterstofkaart geeft al deze projecten weer op een interactieve website. Zo kan men bestaande en toekomstige projecten aan klikken om te kijken wat er allemaal in de omgeving gebeurt.

Door de snelle daling van gasproductie in Nederland stijgen de prijzen van elektriciteit. Stroom voor zware industrie is in Nederland duurder dan bij Frankrijk en Duitsland. Nederland is meer afhankelijk geworden van de import van LNG en de productie van groene waterstof komt nog niet grootschalig van de grond.

https://www.europoortkringen.nl/delamine-zet-in-op-elektrificatie/

https://industrielinqs.nl/delamine-zet-in-op-elektrificatie-om-co2-uitstoot-te-reduceren/

https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/nederland-nu-letterlijk-op-de-kaart-als-waterstofland/ar-BB1lBTq3

https://energeia.nl/de-snelle-daling-van-de-gasproductie-is-slecht-nieuws-voor-de-energietransitie/

https://fd.nl/bedrijfsleven/1512746/stroom-voor-zware-industrie-in-nederland-veel-duurder-dan-bij-de-buren