Siemens Offshore Base in Eemshaven

Siemens Offshore Base in Eemshaven

De Beatrixhaven met de locatie van EMS Maritime Offshore waar Siemens een offshore service centrum gaat bouwen

De Beatrixhaven met de locatie van EMS Maritime Offshore waar Siemens een offshore service centrum gaat bouwen

Siemens Offshore Base in Eemshaven

Siemens Nederland N.V. tekent contract met EMS Maritime Offshore GmbH (EMO) voor bouw en beheer van een offshore service hub in de Eemshaven.

Nu de voorjaarscampagne van de offshore windenergie is begonnen, maakt Siemens bekend een offshore service hub in de Eemshaven te gaan bouwen. De basis hiervoor is gelegd met een meerjarencontract met EMO c.q. de Nederlandse dochteronderneming Ems Maritime Offshore Nederland B.V.. De details van het contract worden niet bekendgemaakt. Het plaatsen van de handtekeningen was het officiële startsein voor de inrichting van de EMO terminal voor toekomstige Operation & Maintenance werkzaamheden. De komende zes maanden wordt er op het terrein in de Beatrixhaven een 600 m2 grote opslaghal gebouwd. Aansluitend verrijst een kantoorvleugel met een werkoppervlak van 500 m2 over twee verdiepingen. Kleedruimten, douches, een gezellige zitruimte met keuken, vergaderruimten en kantoren zijn geheel toegesneden op de eisen van Siemens. Bovendien voldoet het gebouw aan de nieuwste energienormen en komt het tegemoet aan de hoge eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van de klant.

Siemens levert en installeert 150 windenergie-installaties voor het Nederlandse windpark GEMINI. Ook kreeg Siemens vorig jaar de O&M services voor de komende 15 jaar toegewezen. Om de werkzaamheden goed uit te voeren, was Siemens op zoek naar een passende locatie. Die is nu in de Eemshaven bij EMO gevonden. “Wij zochten naar een langetermijnoplossing die past binnen onze Green Logistics-waarden en dicht bij het windpark ligt. Bovendien hebben we in EMO een partner gevonden die individueel op onze wensen is ingegaan en een uitstekend logistiek concept heeft uitgewerkt,” aldus Mikael Majgaard, projectmanager van Siemens.

EMO is onderdeel van de groep AG “EMS” die zich al in 1972 als eerste in de Eemshaven vestigde. “Inmiddels neemt onze Borkumlijn, de lijndienst van en naar Borkum, de derde positie in en bieden we een terminal van ruim 10 ha. Naast een terminalgebouw en een hal hebben we ca. 50.000 m2 aan vaste opslagruimte,” vertelt Bernhard Brons, directeur van AG “EMS” en bedrijfsleider van EMO. Rolf Bouwman, manager van AG “EMS” Nederland B.V. vult aan: “Daar komt bij dat onze terminal binnen twee jaar een rechtstreekse spoorverbinding met Groningen krijgt.”

De terminal van EMO Nederland B.V. heeft direct toegang tot het water en biedt veel ruimte voor allerlei mogelijkheden. Voor de invulling van het project zijn de eerste 3500 m2 van het totale oppervlak van 33.000 m2 al versterkt. De hal en de kantoorvleugel worden gedeeltelijk aan Siemens verhuurd, zodat dienstverlening aan andere klanten te allen tijde mogelijk is. “Eemshaven heeft al laten zien dat het een ideale locatie is voor de bouw van windparken. Nu krijgen we de mogelijkheid deze goede reputatie uit te breiden naar de O&M-fase. Als de behoefte verder toeneemt, zijn wij er klaar voor om extra opslagmogelijkheden te bieden,” aldus Knut Gerdes, manager van EMO. “Wij staan klaar voor elke klant en bieden altijd de beste oplossing.”

De expertise van EMS Maritime Offshore GmbH, dat in 2010 is opgericht, is gericht op de toelevering van offshore windparken, met de nadruk op Service and Crew Transfer Vessels. Bovendien levert EMO Guard Vessels voor offshore bouwlocaties. Ook haven- en opslaglogistiek, evenals havenmanagement op locaties en in thuishavens als Eemshaven, Borkum, Emden, Cuxhaven, Busum en Helgoland behoren tot de dienstverlening van EMO, dat ook controlecentra voor offshore windparken beheert in Berne, Bremerhaven, Horneby en Sassnitz. De onderneming heeft 100 werknemers; de AG EMS Group heeft er meer dan 450, waaronder 50 stagiairs.

EMO heeft een partnership met Bernhard Schulte Group uit Hamburg and SSC Wind uit Wildeshausen in WINDEA Offshore GmbH & Co. KG. Als onderdeel van een betrouwbaar en ervaren team van specialisten heeft WINDEA een vrijwel compleet service-aanbod voor de installatie en het onderhoud van offshore windparken. Maritieme diensten, luchtvaartdiensten, windenergie diensten, medische diensten: bij WINDEA komt deze verscheidenheid uit één bron!

De Beatrixhaven met de locatie van EMS Maritime Offshore waar Siemens een offshore service centrum gaat bouwen

De Beatrixhaven met de locatie van EMS Maritime Offshore waar Siemens een offshore service centrum gaat bouwen