Schone scheepvaart

Zwavelgehalte van 1,00% naar 0,10% op de Noordzee en in Nederlandse havens. Wat betekent dit voor de zeescheepvaart?

Regelgeving
Op 1 januari 2015 veranderen de internationale regels met betrekking tot de uitstoot van zwaveloxiden (SOx) in de zogenaamde SOx Emission Controlled Areas (SECA). Het maximale zwavelgehalte in de brandstof die gebruikt wordt in de SECA wordt verlaagd van 1,00% naar 0,10% (1000 ppm). Schepen die gebruik maken van brandstoffen met een zwavelgehalte wat hoger ligt dan 0,10% dienen voordat ze de SECA binnenlopen, over te schakelen op een brandstof met een zwavelgehalte van 0,10%, dan wel een alternatieve methode hebben waarbij de SOx uitstoot een gelijkwaardig niveau heeft bereikt. Het meest toegepaste alternatief is een scrubber (gaswas techniek). Van deze technologie mogen de open, hybride en gesloten systemen gebruikt worden op de Noordzee, maar ook in de havenwateren en bekkens van de Nederlandse havens. In de binnen- en havenwateren van Duitsland en de binnen- en havenwateren inclusief de 3-mijls zone van België mogen de open systemen vooralsnog niet worden toegepast. De scrubbers dienen goedgekeurd te zijn op basis van internationale (IMO) Guidelines 184 (59) uit 2009. Op internet is uitgebreide informatie te vinden over de brandstofnormering en criteria voor de alternatieven.

Klik hier voor meer informatie met betrekking tot regelgeving

Handhaving
De daartoe bevoegde instanties (Inspectie Leefomgeving en Transport) zullen vanaf 1 januari 2015 handhavend gaan optreden tegen schepen die in de SECA een brandstof hebben gebruikt met een zwavelgehalte van meer dan 0,10% en daarbij geen alternatieve methode hebben gebruikt. De eerste maand zal in het algemeen worden beschouwd als een overgangsperiode voor de Nederlandse inspectie diensten. Via detectie apparatuur, zowel vanaf vliegend materieel als land gebonden locaties, worden de schepen gemonitord op de uitstoot van zwaveloxiden. Ook zal op basis van administratie aan boord gecontroleerd worden. Bij een vermoeden van een overtreding zal een inspectie volgen aan boord door Port State Control op de ligplaats van het schip in de aanloophaven. Afhankelijk van de overtreding van het maximale zwavelgehalte zal gesanctioneerd worden.

Binnen de EU zijn voor de uitvoering van de handhaving guidelines ontwikkeld voor de uitvoering van de handhaving en het nemen van brandstofmonsters. Elke lidstaat zal vanaf januari 2015 gaan rapporteren over de resultaten van de handhaving op deze specifieke regel.

Klik hier voor meer informatie met betrekking tot handhaving

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien