Plaatsing windturbines Gemini Offshore Windpark voltooid

Plaatsing windturbines Gemini Offshore Windpark voltooid

De laatste windturbine (nummer 150) van windpark Gemini wordt geïnstalleerd

De laatste windturbine (nummer 150) van windpark Gemini wordt geïnstalleerd

Plaatsing windturbines Gemini Offshore Windpark voltooid

Windpark in Noordzee brengt Nederland en Europese Unie dichter bij doelstellingen voor duurzame toekomst

Dinsdagnacht 24 augustus jl. is de laatste van de 150 windturbines van het Gemini Offshore Windpark geplaatst. Met het bereiken van deze mijlpaal is het windpark weer een stap dichter bij het leveren van duurzame energie om 1,5 miljoen mensen in Nederland de komende decennia van groene stroom te voorzien.

Van Oords offshore installatieschepen Aeolus en de Pacific Osprey, hebben sinds februari alle 150 4.0MW-windturbines van Siemens geïnstalleerd. Na een succesvolle testfase leveren de eerste turbines al stroom aan het energienet. De komende periode worden de overige turbines aangesloten en uitgebreid getest. Het windpark zal medio 2017 volledig operationeel zijn.

“De plaatsing van de 150e en laatste windturbine van het windpark op zee is een prachtige gebeurtenis,” vertelt Matthias Haag, CEO van Gemini. “Na een voorspoedige installatie van de fundaties, de offshore high voltage-stations en 210 kilometer exportkabels, is ook de turbine-installatie volgens planning verlopen. We zijn trots op iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de veilige bouw van Gemini.”

De Nederlandse CO2-uitstoot zal door het windpark naar verwachting met 1,25 miljoen ton per jaar afnemen. Daarmee draagt Gemini bij aan het behalen van de doelstellingen voor duurzame energie van Nederland en de Europese Unie.

Van Oord en Siemens waren verantwoordelijk voor de plaatsing van de windturbines. “De installatie liep geheel volgens schema,” vertelt Didi te Gussinklo Ohmann, Project Directeur van Van Oord. “We zijn uiterst tevreden over de samenwerking tussen Gemini, Siemens en Van Oord. We kijken terug op een zeer succesvolle uitvoering van een groot en complex project, wat een positieve bijdrage heeft in de ontwikkeling en het competitief maken van de offshore windindustrie.”

“De aanleg van het windpark verliep volgens plan,” vertelt David Molenaar, Divisie-directeur van Siemens Wind Power Nederland. “We zijn erg blij met deze prestatie. De turbines worden namelijk rechtstreeks vanuit de havenplaats Esbjerg uit Denemarken naar het park in de Noordzee gebracht en geplaatst. De volgende stap is het onderhoud aan het park dat we, vanuit de Eemshaven met grotendeels Nederlandse monteurs, de komende vijftien jaar zullen gaan uitvoeren.”

Wim van Lieshout, algemeen directeur van afval- en energiebedrijf HVC is verheugd met het bereiken van deze mijlpaal: “De geproduceerde groene energie levert straks een forse bijdrage aan de verduurzaming van onze 52 aandeelhoudende gemeenten en waterschappen.”

“Dat alle windturbines nu in het windpark staan is een bijzonder moment”, vertelt John Brace, CEO van Northland Power Inc. “Het is mooi om te zien dat het windpark voorspoedig gebouwd wordt en in Nederland een belangrijke rol vervult in de overgang naar een duurzame toekomst.”

Over Gemini
Het Gemini Offshore Windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee is met een totale capaciteit van 600 MW één van de grootste windparken ter wereld, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power Inc. (belang: 60%), windturbinebouwer Siemens Wind Power (belang: 20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (belang: 10%) en het duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (belang: 10%).

De laatste windturbine (nummer 150) van windpark Gemini wordt geïnstalleerd

De laatste windturbine (nummer 150) van windpark Gemini wordt geïnstalleerd