7,5 miljoen voor nieuwe staalfabriek in Eemshaven

7,5 miljoen voor nieuwe staalfabriek in Eemshaven

Subsidie uit Regionale Investeringssteun Groningen

Staalbedrijf Van Merksteijn uit Almelo krijgt 7,5 miljoen euro subsidie voor de vestiging van een nieuwe productiefabriek voor walsdraad in de Eemshaven. Het gaat om een forse investering, waarmee 280 directe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. De subsidie wordt toegekend vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG).

Van Merksteijn uit Almelo is een van de grootste producenten van wapeningsstaal en hekwerken ter wereld. Bijzonder is dat de nieuwe fabriek walsdraad gaat maken van staalschroot. Een mooie manier om staalafval te hergebruiken. Naast een fors lager energieverbruik leveren de innovaties in het productieproces een besparing van de CO2-uitstoot op.

Patrick Brouns, gedeputeerde economie van de provincie Groningen, is blij met deze aanwinst voor de industrie in Groningen. “Het komt niet vaak voor dat een Nederlands bedrijf een dergelijke grote investering aandurft. Dat Van Merksteijn kiest voor de Eemshaven onderstreept ons goede vestigingsklimaat voor de industrie. Ook past de zeer moderne fabriek goed in onze ambities voor een duurzame en circulaire economie.”

De toekenning van een bijdrage uit RIG komt tot stand na een intensief onderzoek, met name op de bijdrage aan CO2-besparing en circulaire economie. Van Merksteijn koos voor de Eemshaven vanwege onder meer “de goede bereikbaarheid en de beschikbaarheid van gekwalificeerd en gemotiveerd personeel”. De fabriek in de Eemshaven komt op 50 hectare grond. De bouw van de fabriek gaat 2,5 jaar duren. De fabriek wordt in 2021 in gebruik genomen.

Artist impression van de nieuwe staalfabriek Van Merksteijn International in de Eemshaven