Hoe combineer je economische ontwikkeling met een prettige leefomgeving? Groningen Seaports zet zich hier vol voor in en heeft sinds dit jaar omgevingsmanager Bert Roona aangesteld om dit proces te versterken. Deze rol is cruciaal in een wereld waarin duurzaamheid en kwaliteit van leven steeds belangrijker worden. Bert houdt zich dagelijks bezig met het onderhouden van contacten met bewoners, het signaleren van verbeterpunten en het verbeteren van de leefomgeving rondom het havengebied.
Luisterend oor
Een belangrijk aspect van omgevingsmanagement is luisteren naar de omgeving en andere stakeholders. Groningen Seaports geeft hier invulling aan door verschillende initiatieven te organiseren. Zo worden er regelmatig bijeenkomsten gehouden waarin verschillende stakeholders hun vragen en zorgen kunnen uiten. Direct betrokken partijen, zoals omwonenden en lokale ondernemers, worden persoonlijk benaderd bij nieuwe ontwikkelingen. Ook andere belanghebbenden, zoals natuurorganisaties en onderwijsinstellingen, worden betrokken in gesprekken om brede belangen zorgvuldig af te wegen.
“Luisteren is stap één, maar het is net zo belangrijk om echt iets te doen met de zorgen die worden gedeeld, ”legt Bert uit. “Samen met omwonenden kijken we hoe we de verschillende belangen kunnen verenigen en tot oplossingen kunnen komen die voor iedereen werken. Bij elke ontwikkeling onderzoeken we wie erbij betrokken zijn en wat hun belangen zijn. Dat is essentieel om rekening te houden met de omgeving.”
Samenwerken voor een betere leefomgeving
Een concreet voorbeeld van hoe Groningen Seaports samenwerkt met bedrijven en bewoners om overlast te beperken, is een recent overleg rondom de Eemshaven. Tijdens dit overleg werd gemeld dat bouwlampen van Google veel overlast veroorzaakten in omliggende dorpen. In overleg met Google zijn de lampen anders gesteld, wat direct leidde tot minder hinder voor de bewoners.
Omgevingsmanager Bert benadrukt dat dit soort samenwerkingen belangrijk zijn: “Het draait om bewustwording, ook bij bedrijven. We proberen partijen bij elkaar te brengen om gezamenlijk oplossingen te vinden die zowel de industrie als de leefomgeving ten goede komen. Door dergelijke initiatieven blijven we werken aan een betere balans tussen economische activiteiten en de kwaliteit van leven in de regio.”
Een betrouwbare partner voor de regio
Met deze aanpak hoopt Groningen Seaports een juiste balans te vinden tussen economische ontwikkeling en een prettige leefomgeving, waarbij het een betrouwbare partner is voor deze omgeving. “Omgevingsmanagement is een nieuwe, uitdagende rol voor Groningen Seaports. We zijn vastberaden om hierin te blijven verbeteren. Het is een leerproces waarin we continu proberen de beste keuzes te maken. Ons doel is altijd om een balans te vinden die bijdraagt aan zowel de ontwikkeling van de industrie als de leefbaarheid van de regio,” benadrukt Bert krachtig.