Betere bereikbaarheid Eemshaven via bus en gratis fiets

Betere bereikbaarheid Eemshaven via bus en gratis fiets

Wethouder Eltjo Dijkhuis van gemeente Het Hogeland heeft woensdag de aftrap verricht van een nieuw bereikbaarheidsconcept bij de bushalte Emmahaven aan de Kwelderweg. De busverbinding in combinatie met deelfietsen betekent een verbetering van de bereikbaarheid van bedrijven in de Eemshaven.

De bedrijven in de Eemshaven zijn nu nog beter bereikbaar met het openbaar vervoer. Met een overstap in Appingedam reis je vanaf Groningen met lijn 6 en lijn 41 elk uur naar de Eemshaven. In de ochtend- en middagspits rijdt lijn 160 tevens drie keer rechtstreeks vanuit Groningen.

Deelfietsen

Om op de gewenste plek in het uitgestrekte gebied te komen staan er deelfietsen klaar die met een app geleend kunnen worden. Dit gebruik is gratis wanneer de fiets binnen twaalf uur weer op dezelfde plek wordt teruggezet. Zo wordt de reiziger maximaal gefaciliteerd en is het openbaar vervoer een goed alternatief voor werknemers en bezoekers en worden de bedrijven een stuk aantrekkelijker als stagelocatie voor studenten. “Bedrijven in de Eemshaven zijn nu nog beter bereikbaar dankzij deze gratis deelfietsen. Dus bus, bike, baan”, aldus Groningen Seaports-CEO Cas König.

De deelfietsen bij de Emmahaven (foto: Groningen Seaports)

Er zijn drie haltes aan de Kwelderweg: Emmahaven in het westen, Energiecentrale in het midden en Datacentrale in het oosten bij Google. De deelfietsen, die geleverd worden door Go About, staan bij de twee eerstgenoemde haltes en bij het (trein)station Eemshaven. Afhankelijk van de behoefte kunnen het aantal fietsen en de locaties worden aangepast.

Gezamenlijk initiatief

Dit initiatief, waarbij de haltes zijn voorzien van fietsstallingen, het beschikbaar stellen en beheer van de fietsen en het uitbreiden van de busdiensten, is mogelijk gemaakt door de samenwerking van Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, Parkdiensten Eemsdelta, gemeente Het Hogeland en het OV-bureau Groningen Drenthe.

Bushalte Emmahaven in de Eemshaven met de bijbehorende deelfietsen is officieel in gebruik genomen (foto: Groningen Seaports)

RTV Noord-verslaggever Elwin Baas interviewt Cas König live in het radioprogramma Edwin op Noord over de bereikbaarheid van de Eemshaven: