Bijzonder hijsspektakel in de Eemshaven

Bijzonder hijsspektakel in de Eemshaven

Aanleg windpark Borkum Riffgrund II van Deense Ørsted van start

Woensdag 21 februari jl. vond er een grote hijsklus plaats aan de zware lading kade in de Beatrixhaven. Wagenborg Nedlift takelde daar in samenwerking met de Jan de Nul Groep een grote hydraulische offshore heihamer van IHC IQIP aan boord van het installatieschip Vole au Vent. De laatste maanden werd deze zogenaamde Integrated Monopile Installer zorgvuldig opgebouwd op de Beatrixkade. Zowel logistiek gezien als qua engineering een uitdagend en veelomvattend project dat dankzij optimale samenwerking en vakkundige uitvoering succesvol is verlopen. Jan de Nul zet de speciale heihamer in voor het slaan van de funderingspalen van het windpark Borkum Riffgrund II, dat de komende maanden zal verrijzen in het Duitse deel van de Noordzee.

IHC IQIP heeft de Integrated Monopile Installer speciaal ontwikkeld om de onderwaterwereld te beschermen tijdens het heien. Dit systeem installeert monopiles binnen de huidige geluidsnormen, inclusief de normen voor Duitse offshore wind projecten. Daarnaast kan de Integrated Monopile Installer in verschillende en slechtere weersomstandigheden dan voorheen gebruikt worden en bezit het verschillende functies die de installatietijd reduceren en de monopiles op een efficiënte manier installeren.

Het windpark Borkum Riffgrund II ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum en volgens planning is het in 2019 operationeel. Het park bestaat uit 56 MHI Vestas 8 MW windturbines, geïnstalleerd op 36 monopile fundaties en 20 jacket fundaties. Het Deense Ørsted (voormalige DONG Energy) is eigenaar van het park.

De Jan de Nul Groep takelt in samenwerking met Wagenborg Nedlift de grote hydraulische offshore heihamer van IHC IQIP aan boord van het installatieschip Vole au Vent. Het hijsspektakel vond plaats aan de zware lading kade in de Beatrixhaven in de Eemshaven.