Het Groningse bedrijf BioMCN uit Delfzijl investeert in een nieuwe methode voor de productie van bio-methanol, een belangrijk ingrediënt van biobrandstof. De investering maakt het mogelijk om groene CO2, die vrijkomt bij de productie van biogas, te injecteren in de reactor bij BioMCN. Het investeringsproject leidt daarmee tot een productiecapaciteit van 15.000 ton bio-methanol en extra werkgelegenheid. Vanuit de innovatieve gedachte, duurzaam gebruik van grondstoffen en het vergroten van de werkgelegenheid verlenen zowel de provincie Groningen, Economic Board Groningen (EBG) en het Ministerie van Economische Zaken een gezamenlijke subsidie van ruim 110.000 euro. Dit geld komt uit het programma RIG2017, wat staat voor Regionale Investeringssteun Groningen.
Het injecteren van (groene) CO2 is een nieuwe aanpak om te komen tot verdere vergroening van de producten. In de aanloop naar het uiteindelijke besluit om te investeren heeft BioMCN het nodige onderzoek gedaan samen met diverse kennisinstellingen. BioMCN investeert een bedrag van circa 1,2 miljoen euro in de fabriek in Delfzijl. Het bedrijf ziet deze investering als eerste stap op weg naar de volledige vergroening van het productieproces. “Deze investering past heel goed in onze strategie om de chemische industrie te vergroenen en daarmee werkgelegenheid voor de regio te behouden”, constateert gedeputeerde Patrick Brouns. Door de nieuwe methode komen er drie nieuwe arbeidsplaatsen bij en blijven er veertien behouden. “De investering laat ook zien dat de industrie innovatieve oplossingen creëert”, vult gedeputeerde Brouns aan.
Aansluiting bij doelstellingen
Het investeringsproject sluit uitstekend aan op de Regionale Innovatie Strategie Noord-Nederland en de Noordelijke Innovatie Agenda 2014 -2020. Het Noorden wil een leidende en toonaangevende positie in Europa vervullen als het gaat om duurzaam (her)gebruik van groene grondstoffen in de hele keten. “Samen met de provincie Groningen en het Ministerie van Economische Zaken is de afgelopen periode hard gewerkt om dit project voor te dragen voor een premie vanuit het RIG-programma”, aldus de CEO van BioMCN, Paul Compagne. Bestuurslid Marco Smit van EBG vult aan: “Vergroening van de chemie is een grote uitdaging voor het chemiecluster in Delfzijl. BioMCN zet hiermee een belangrijke stap”.
Over BioMCN
Al meer dan 10 jaar is BioMCN gevestigd in Farmsum op het Chemiepark Delfzijl. BioMCN richt zich op de productie van (bio)-methanol. In Farmsum beschikt BioMCN over een productiecapaciteit waarmee jaarlijks ca. 450 kton (bio)methanol gemaakt kan worden. Bio-methanol is een groene transportbrandstof die uitstekend geschikt is als vervanging van (fossiele) benzine. Het bedrijf biedt werk aan bijna 65 medewerkers.
Over de RIG
De RIG2017 maakt deel uit van het provinciale programma Groningen@Work 2016-2019, dat als doel heeft zoveel mogelijk Groningers aan het werk te krijgen, en van het programma van de Economic Board Groningen. De doelstelling van de RIG is om een impuls te geven aan het vestigingsklimaat en werkgelegenheid voor industriële bedrijven in de Eemsdelta en op het Zernike Science Park.