Catamaran MS Nordlicht II maakt eerste officiële afvaart vanaf Eemshaven

Catamaran MS Nordlicht II maakt eerste officiële afvaart vanaf Eemshaven

Op vrijdag 10 december maakte de nieuwe catamaran van AG EMS – de MS Nordlicht II – haar eerste officiële afvaart vanaf de Eemshaven naar Borkum. Deze nieuwste aanwinst in de Borkum-vloot van rederij AG EMS is onlangs gedoopt in haar thuishaven Emden (D) en kwam vrijdag omstreeks 15:30 uur voor de eerste keer de Eemshaven binnenvaren. Ter gelegenheid daarvan overhandigde havenmeester Pieter van der Wal een havenschildje aan kapitein Jann Klaas Visser en adjunct-directeur Rolf Bouwman van AG EMS.

Havenmeester Pieter van der Wal (midden) overhandigt volgens goed nautisch gebruik een havenschildje aan kapitein Jann Klaas Visser (rechts). Links adjunct-directeur Rolf Bouwman van AG EMS (foto Groningen Seaports).

De bouwplannen voor de nieuwbouw van het schip dateren al uit 2019, waarna toen ook direct met de bouw is begonnen. Het aluminium schip, gebouwd op de Pengiun-werf in Singapore, was in mei van dit jaar al helemaal gereed om in de vaart te komen. De crisis in de scheepvaart zorgde er echter voor dat er op dat moment geen transport mogelijkheid was om het schip naar Europa te brengen. Uiteindelijk heeft een speciaal transportschip de Nordlicht II medio november naar de haven van Emden gebracht.

Aan boord is er verdeeld over twee dekken en drie salons capaciteit voor 450 passagiers. Op het hoofddek en bovendek bevinden zich 354 zitplaatsen in de “Comfort Class”. In de voorste salon op het bovendek bevindt zich de “Captains Class” met nog eens 96 zitplaatsen. Comfortabele stoelen, deels met tafels, bieden de reizigers een mooi uitzicht over de Waddenzee. Beide dekken hebben een uitgebreide horecavoorziening om de reizigers van een versnapering te voorzien.

De Nordlicht II gaat hoofdzakelijk als sneldienst varen op de route tussen Emden en het Waddeneiland Borkum. Gedurende de winterperiode, tot eind maart, vaart zij ook op de vrijdagnamiddag vanaf de Eemshaven. De vaartijd vanaf Eemshaven bedraagt slechts twintig minuten. Verder wordt het schip ook ingezet vanaf het Duitse Cuxhaven naar het rotseiland Helgoland.

Catamaran Nordlicht II arriveert voor de eerste keer bij AG EMS in de Beatrixhaven (foto Groningen Seaports)