COBRA-kabel komt in Eemshaven aan land

COBRA-kabel komt in Eemshaven aan land

Glasvezel mee gelegd; verbetering vestigingsklimaat voor datacenters

Met behulp van een kabeltransportschip en twaalf begeleidingsschepen brengt netbeheerder TenneT vanochtend de zogenoemde COBRA-kabel aan land. De kabel van 325 kilometer gaat het Nederlandse elektriciteitsnet verbinden met dat van Denemarken en loopt van het Deense Endrup naar de Eemshaven in Groningen. De COBRA-kabel zorgt ervoor dat Nederland en Denemarken groene stroom kunnen uitwisselen.

De uitwisseling van elektriciteit met buurlanden wordt steeds belangrijker nu de afhankelijkheid van elektriciteit uit zon en wind toeneemt. Omdat we niet kunnen beïnvloeden hoeveel zon en wind er is, is het handig als we soms bij de buren terechtkunnen. Nederland had al verbindingen met Duitsland, België, Groot-Brittannië en Noorwegen. Daar komt nu dus Denemarken bij.

Nog een klein jaar werk

De kabel heeft een capaciteit van 700 megawatt en kan daarmee bijna een stad als Amsterdam van stroom voorzien. De vergunning van de kabelverbinding had nogal wat voeten in de aarde omdat het door een stuk zeebodem loopt waar zowel Nederland als Duitsland aanspraak op maakt.

De kabel uit Denemarken wordt vandaag aan land gebracht maar het project is daarmee nog niet klaar. Over ongeveer een jaar kan waarschijnlijk met de uitwisseling van elektriciteit worden begonnen.

Glasvezel

Tegelijkertijd met de hoogspanningskabel is er glasvezel mee gelegd naar Esbjerg, wat de Eemshaven versterkt als hub voor onder andere datacenters. De haven wordt daarmee onderdeel van het scharnierpunt van internationale verbindingen dat Esbjerg al is. Voor dit deel van Europa is de glasvezelverbinding via de Eemshaven dan de snelste route naar Scandinavië.

Het converter station van COBRA in de Eemshaven, waar de aan land gekomen kabel mee verbonden wordt