Eemshaven heeft de wind mee

Eemshaven heeft de wind mee

Volop offshore wind activiteiten in basis- en servicehaven Eemshaven

Eemshaven heeft de wind mee

De Eemshaven heeft de wind vol in de zeilen op het gebied van offshore wind. Crewtenders varen af en aan, installatieschepen bepalen voortdurend de skyline en serviceschepen liggen regelmatig afgemeerd aan de kades van de Beatrixhaven. Vooral de aanleg van het Duitse windpark Nordsee One zorgt voor veel activiteiten in de Eemshaven. Het installatieschip MPI Enterprise vervoert in opdracht van Northland Power de 54 Senvion turbines, elk met een capaciteit van 6 MW, vanuit de Julianahaven naar het park in aanbouw en installeert ze daar vervolgens. Daarnaast zorgt het onderhoud aan de turbines van de parken BARD Offshore I en Global Tech I voor volle terreinen.

Merkur Offshore
Ook de voorbereidingen voor de aanleg van het volgende windpark, waarin de Eemshaven een belangrijke logistieke rol speelt, zijn inmiddels in volle gang. De eerste ‘monopiles’ (fundatiepalen) zijn al in de Eemshaven gearriveerd. Het windpark Merkur Offshore wordt een van de grootste windturbineparken van Duitsland. GE (General Electric) zal 66 offshore turbines met een capaciteit van 6 MW aanleveren, die geïnstalleerd zullen worden door DEME. De bouw en het beheer ligt in handen van Merkur Offshore en het project zal worden uitgevoerd door GeoSea, lid van de DEME Group.

Nieuwkomers
Opnieuw is het aantal offshore service bedrijven in de Eemshaven uitgebreid. Logistieke dienstverlener DHSS heeft namelijk positie genomen in het bedrijfsverzamelgebouw Nijlicht en voert van daaruit werkzaamheden uit voor de offshore windmarkt. Daarnaast maakte KSML onlangs bekend dat zij sinds begin april in de Eemshaven is gevestigd. Kraanservice en Montage Leeuwarden is een dynamisch bedrijf met ruime expertise in de hijstechnologie, dat nu op het terrein van EMS Maritime Offshore haar diensten aanbiedt. Op hetzelfde terrein is ook het Emder Schiffsausrüstungs AG onder de naam Groningen Ship Stores in april een filiaal begonnen. Vanuit deze nieuwe locatie aan de Beatrixhaven biedt Groningen Ship Stores een compleet product- en servicepakket van een moderne leverancier aan. Met de komst van beide bedrijven is het huidige pand van EMS Maritime Offshore aardig vol aan het raken. Een teken dat EMS Maritime Offshore met haar keuze voor de Eemshaven als offshore service hub een goede beslissing heeft genomen.

Overig windnieuws
Verder herbergt de Eemshaven sinds kort de hoogste windmolen van Nederland. Deze turbine, met een tiphoogte van 200 meter, is door de Nederlandse windmolenbouwer Lagerwey geïnstalleerd en in het najaar volgt nog een tweede, die met een speciale, klimmende kraan zal worden gebouwd. Op maandag 8 mei vond de officiële opening van het grootste windpark van Nederland, Windpark Gemini, plaats met een capaciteit van 600 MW. Tegelijkertijd introduceerde Gemini een speciale app, waarmee de windsnelheid op zee, de energieproductie van Gemini en de CO2 reductie continu kan worden gevolgd. Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de drie Noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO2 uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 50 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.

Meer windturbines op zee
Vooral in de Duitse Bocht van de Noordzee staan nog veel windparken gepland. Maar ook in het Nederlandse deel is ruimte. Nabij windpark Gemini ten noorden van Schiermonnikoog is plaats voor duizend windturbines. De provincie Groningen heeft het rijk gevraagd de ruimte daarvoor vrij te geven. Nu is dat nog deels oefengebied van Defensie, maar om dat planologisch mogelijk te maken, zou het een stuk opgeschoven moeten worden. Het geeft aan dat de provincie Groningen de toename van de bedrijvigheid in de offshore en aanverwante bedrijfstakken hoog in het vaandel heeft staan en dat het daarin de Eemshaven als spil ziet.

Offshore Wind Energy 2017
Van 6-8 juni vindt de grootste internationale vakbeurs voor offshore windenergie plaats in Londen. Vanuit een stand (standnummer S-H30) op het Holland Paviljoen promoten medewerkers van Groningen Seaports de Eemshaven als dé basis- en servicehaven voor offshore windlogistiek.

Eemshaven
De Eemshaven ligt geografisch erg gunstig voor zowel de logistieke afhandeling van de windparken op de Noordzee als het onderhoud ervan. Met een zware lading kade, jackup mogelijkheden vlak voor de kade, ruimte, voldoende diepgang, ervaren logistieke dienstverleners, steigers en kantoorruimte beschikt de Eemshaven over alle faciliteiten en biedt het alle mogelijkheden voor bedrijven die actief zijn in de offshore wind business. Een helikopterhaven is in ontwikkeling en de afstand naar de windparken – in aanleg, voltooid of gepland – is kort. Eemshaven is met recht de basis- en servicehaven voor de offshore windindustrie.

Volop offshore wind activiteiten in basis- en servicehaven Eemshaven