Geslaagde multidisciplinaire oefening in haven Delfzijl; instanties klaar voor DelfSail 2024

Geslaagde multidisciplinaire oefening in haven Delfzijl; instanties klaar voor DelfSail 2024

Vanmorgen, zaterdag 18 mei 2024, vond in de haven van Delfzijl een multidisciplinaire oefening plaats tussen de Brandweer Groningen, Ambulancezorg Groningen, Groningen Seaports, KNRM, Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Groningen, Politie Noord-Nederland, gemeente Eemsdelta en de Meldkamer Noord-Nederland ter voorbereiding op DelfSail 2024. Het doel van de oefening was om inzichtelijk te maken wat voor knelpunten er kunnen ontstaan bij inzet van de verschillende hulpdiensten op, in en rond het water.

Van 13 tot en met 16 juni vindt de zevende editie van DelfSail plaats, waarbij vele exotische schepen te bewonderen zijn. Gedurende het evenement zijn er diverse activiteiten in en rondom de haven van Delfzijl, de Eems en het centrum van Delfzijl. De Stichting DelfSail verwacht in totaal zo’n 370.000 bezoekers te verwelkomen.

De betrokken organisaties zijn al enkele jaren bezig met de voorbereiding van het evenement, zo ook op het gebied van veiligheid. De organisaties kijken uit naar een fantastisch evenement, maar willen tegelijkertijd voorbereid zijn op eventuele incidenten. Daarom lag de focus tijdens de multidisciplinaire oefening van afgelopen zaterdag op de operationele samenwerking tussen de hierboven genoemde partijen.

Zaterdagochtend werd in de haven van Delfzijl een aanvaring tussen twee schepen gesimuleerd, waardoor één schip stuurloos werd. Op het andere schip brak een brand uit en waren er gewonde personen aanwezig. De betrokken instanties kijken terug op een geslaagde oefening en zijn klaar voor DelfSail 2024.