Op donderdag 8 mei vindt de conferentie van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) plaats in Forum Groningen. Dit jaar werkt de ISPT-conferentie trots samen met Groningen Seaports, de Provincie Groningen en het Noordelijk Industriële Cluster. Een veelbelovende samenwerking, omdat de drie grote transities waaraan ISPT werkt (de energietransitie, de materialentransitie en de agro-foodtransitie) samenkomen in Groningen.
Groningen Seaports en het Noordelijk Industriële Cluster (Chemiepark Delfzijl) ontwikkelen zich tot toonaangevende hubs voor industriële groei, hernieuwbare energie en duurzame productie. Met een sterke infrastructuur en een focus op elektrificatie, groene waterstof, groene chemie, regeneratieve landbouw en circulaire materiaalstromen, biedt deze regio grote kansen en ruimte voor internationale samenwerking, duurzaamheid en economische versterking. Binnen ISPT gelooft men dat Groningen de Europese industrie ruimte en mogelijkheden biedt met clusters voor groene energie, biogebaseerde chemie en circulaire bedrijfsactiviteiten. Elektrificatie is het belangrijkste antwoord op de vraag hoe we vandaag de dag het concurrentievermogen van de industrie kunnen versterken en waar we betaalbare energie kunnen vinden. Groningen begrijpt dit volgens ISPT goed.
Tjeerd Jongsma, Directeur ISPT: ‘’Onze havens spelen een cruciale rol in de elektrificatie van de industrie. Hier in het Noorden komt alles samen: sterke infrastructuur, duurzame energie en nauwe samenwerking binnen de chemie- en circulariteitsclusters. Dit ecosysteem biedt niet alleen ruimte voor innovatie en groei, maar laat ook zien hoe elektrificatie de sleutel is tot een concurrerende en duurzame industrie in Nederland en Europa.’’
Cas König, CEO Groningen Seaports: ‘’Een sterke en concurrerende Europese industrie begint met de onafhankelijkheid van kritieke sectoren voor duurzame economische ontwikkeling, zoals energie, materialen en voedsel. Door strategische investeringen en innovatie in deze sectoren, evenals nauwe samenwerking tussen alle spelers in de waardeketen en andere belanghebbenden op basis van een gedeelde toekomstvisie, kunnen we een veerkrachtige economie bouwen in een leefbare omgeving.’’
Tijdens deze conferentie proberen we een antwoord te vinden op de vraag hoe Nederland en Europa vanuit een Gronings perspectief en ervaring hun positie kunnen versterken. Bijvoorbeeld door goed geplande, efficiënte, duurzame productie en logistiek, een circulaire regionale economie met slimme samenwerkingen tussen havens, industrieën en innovatieve clusters en lokale overheden. Wat kunnen Nederland en Europa leren van de aanpak en ervaringen in Groningen? En welke kansen worden geboden?
Toegang tot de conferentie is alleen op persoonlijke uitnodiging.