Groningen Seaports viert 50-jarig bestaan van de Eemshaven

Groningen Seaports viert 50-jarig bestaan van de Eemshaven

Vandaag, woensdag 7 juni, bestaat de Eemshaven 50 jaar. Dat vierde Groningen Seaports vanmiddag met klanten, partners en andere betrokkenen op het terrein van AG Ems in de Eemshaven. Ruim 150 bezoekers kwamen samen om stil te staan bij het jubileum van de Eemshaven.

De feestelijke middag werd geleid door presentatrice Sofie van den Enk. Samen met locoburgemeester Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland en Groningen Seaports’ CEO Cas König opende zij deze bijzondere bijeenkomst. König gaf aan verheugd te zijn dat hij dit jubileum als CEO van Groningen Seaports mag meemaken: “Het is geweldig om te zien hoe de Eemshaven zich ontwikkeld heeft van een kale, lege vlakte tot een bruisende haven, waar tientallen bedrijven dagelijks aan het werk zijn en een bijdrage leveren aan de energietransitie. Alle verschillende energiebronnen komen in de Eemshaven samen. Niet voor niets staat de Eemshaven daarom bekend als dé energiehaven van West-Europa. Het is geweldig dat we dat samen met onze klanten, partners en andere betrokkenen bereikt hebben”.

Offshore wind & data
Een van de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren, is volgens König op het gebied van offshore wind. Op dit moment wordt vanuit de Eemshaven het 21e windpark op zee aangelegd. “Offshore wind biedt naast de terminals in deze branche ook veel indirecte bedrijvigheid. Zo zijn er meer dan vijftig bedrijven betrokken bij de aanleg van diverse windparken op zee”. Naast offshore wind is data eveneens een belangrijke ontwikkeling, waar men tegenwoordig niet meer om heen kan. “Eemshaven is natuurlijk een zeer geschikte locatie voor datacenters en ook deze propositie levert ontzettend veel werkgelegenheid op. Bij Google en QTS zijn bijvoorbeeld veel verschillende soorten bedrijven uit de regio Groningen betrokken”, aldus König.

Niet stil blijven staan 
Rob Jetten, Minister voor Klimaat en Energie, kon niet bij de bijeenkomst in de Eemshaven aanwezig zijn. Wel liet hij middels een videoboodschap weten de Eemshaven van harte te feliciteren met dit prachtige jubileum: “De Eemshaven is sinds 1973 bepaald niet stil blijven staan. Ooit ontworpen met het oog op het verwerken en transporteren van fossiele brandstoffen is het uitgegroeid tot een knooppunt van energie. En die ervaring en expertise kwam goed van pas toen vorig jaar de energiecrisis losbarstte. We wilden de afhankelijkheid van Russisch aardgas snel afbouwen en daarbij was de aanleg van een LNG-terminal in de Eemshaven cruciaal”.

Een duurzame toekomst
Echter is het niet alleen de LNG-terminal die van belang is, want ongeveer een derde van de in Nederland geproduceerde energie komt uit de Eemshaven. “En de rol van de haven in de energievoorziening van Nederland is daarmee enorm belangrijk. En in de toekomst blijft dat ook zo. Bijvoorbeeld door de aanlanding van wind op zee en het groeiende perspectief van groene waterstof voor het verduurzamen van de industrie en het versnellen van de energietransitie. Dat biedt ook kansen. Kansen voor Groningen, voor het noorden en voor heel Nederland. We zetten zo belangrijke stappen, waarbij hernieuwbare energie, zoals groene waterstof, blijft stromen door de Eemshaven richting een duurzame toekomst”, aldus Jetten.

De aanhouder wint
IJzebrand Rijzebol, gedeputeerde van de provincie Groningen en voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Havenschap Groningen Seaports, gaf in zijn toespraak aan dat het verhaal van de Eemshaven voor het verhaal is van ‘de aanhouder wint’. “Samen met de stad Groningen is de Eemshaven tegenwoordig de banenmotor in onze regio. Een motor met nog heel wat potentie bovendien. Het is ook het verhaal van samenwerken. Want die groene toekomst, die is mede mogelijk doordat de Eemshaven optrekt met het chemische cluster in Delfzijl. En overheden en bedrijven elkaar weten te vinden”.

Ontsteken waterstofvlam
Aan Cas König en Ranomi Kromowidjojo (Chef de Emission van MissieH2, waar Groningen Seaports partner van is) was de eer om de waterstofvlam te ontsteken. Deze waterstofvlam was speciaal voor deze gelegenheid naar de Eemshaven gekomen. Met het ontsteken van de waterstofvlam werd het jubileum van de Eemshaven officieel bekrachtigd.

Tot slot kregen de aanwezigen een rondvaart door de Eemshaven op de MS Münsterland van AG Ems, waarbij Cas König de bezoekers een toelichting gaf op de ontwikkelingen in de haven van de afgelopen jaren.