Kamer van Koophandel Emden bezoekt Eemshaven en Delfzijl

Kamer van Koophandel Emden bezoekt Eemshaven en Delfzijl

Een Duitse delegatie van de Kamer van Koophandel voor Oost-Friesland en Papenburg (IHK) uit Emden bracht onlangs een bezoek aan de Eemshaven en het haven- en industriegebied van Delfzijl. Het gezelschap, dat bestond uit vertegenwoordigers van Emder havenbedrijven en overheden, werd door CEO Cas König in Nijlicht ontvangen en bijgepraat over de ontwikkelingen in beide havens. Daarna volgde per bus een uitgebreide rondleiding door het gebied. Het Duitse handelsgezelschap keek met ontzag naar de plannen in Delfzijl en de Eemshaven. “We zijn erg onder de indruk van de economische ontwikkeling van de twee havens”, zegt Frank Wessels, voorzitter van de IHK-commissie. 

Volgens de Kamer van Koophandel en Industrie wordt in de twee havens zeer succesvol een aanbodgericht vestigingsbeleid gevoerd waardoor er een goed en gezond vestigingsklimaat is gecreëerd. “Deze aanpak heeft als groot voordeel dat investeerders daar heel snel een aanbieding krijgen en dat ze relatief weinig verzet tegen een bedrijfsvestiging ondervinden”, zegt Wessels. “We kijken een beetje jaloers naar de andere kant van de Dollard.”

Voorts is in 2022 niet alleen een goed geboekte veerverbinding naar Noorwegen in de Eemshaven in gebruik genomen, maar waren ook in korte tijd de voorwaarden voor de overslag van vloeibaar aardgas gecreëerd. Omdat inmiddels bijna alle bedrijventerreinen in de havens in optie zijn uitgegeven, wordt er door de provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland hard gewerkt aan een uitbreiding van de Eemshaven van 600 hectare.

Wessels nodigde de vertegenwoordigers van Groningen Seaports uit om volgend jaar een tegenbezoek te brengen aan het IHK-district Emden.

De IHK-delegatie onder leiding van voorzitter Frank Wessels (zesde van links) stopte tijdens de rondleiding ook bij het hoofdkantoor van Groningen Seaports in Delfzijl. Op de foto is CEO van Groningen Seaports Cas König de vijfde van links.