Meest noordelijke oplaadpunt voor fietsers bij Zeemanshuis in Eemshaven

Meest noordelijke oplaadpunt voor fietsers bij Zeemanshuis in Eemshaven

Directeur Groningen Seaports, Cas König, stelt meest noordelijk oplaadpunt in bedrijf

Het Zeemanshuis in de Eemshaven biedt sinds deze week elektrisch ondersteunde fietsen een oplaadpunt. Het oplaadpunt is op donderdag 27 september 2018 in aanwezigheid van een groot aantal sponsoren door de directeur van Groningen Seaports, Cas König samen met Marijke van Beek, burgemeester van de gemeente Eemsmond, in gebruik gesteld. Dit door de onthulling van een aanwijsbord “GRATIS OPLAADPUNT ELEKTRISCHE FIETS”, en de aansluiting van een tweetal elektrisch aangedreven fietsen. Tevens heeft Cas König een bord onthuld met daarop de namen van de sponsors 2018/2019.

In de loop van 2018 zijn op het hellend dak pal op het zuiden naast de 48 aanwezige zonnepanelen nog eens 52 panelen bijgeplaatst. Hierdoor is het Zeemanshuis ook in jaren met minder zon en strenge vorst volledig zelfvoorzienend geworden. De extra panelen zijn mogelijk geweest mede dank zij de gulle donaties van onze sponsoren.

Om ook anderen van de opgewekte energie te laten profiteren biedt het Zeemanshuis passanten in de Eemshaven de mogelijkheid om even uit te rusten bij het Zeemanshuis en ondertussen de fiets even op te laden. Het oplaadpunt bevindt zich onder de vluchttrap vanaf de eerste verdieping aan de westzijde van het gebouw. Het is hiermee het meest noordelijke oplaadpunt in Nederland! Pal gelegen aan de fietsroute “Kiek over Diek”.

Over de sponsors
Veel bedrijven in Delfzijl en de Eemshaven voelen zich nauw betrokken bij het Zeemanshuis en haar activiteiten. Dit werk kan niet plaatsvinden zonder sponsoring door het bedrijfsleven. Mede dank zij de gulle giften die zijn gedaan en toegezegd, is het mogelijk geweest het Zeemanshuis verder te verduurzamen. Cas König heeft het nieuwe bord 2018/2019 met daarop de namen van de sponsoren van het Zeemanshuis in deze bijeenkomst onthuld.

Een bijzondere sponsor liet zich zien in de vorm van Amasus. Tijdens de opening van haar nieuw kantoor in mei van dit jaar is door Amasus gevraagd geld voor eventuele cadeaus te besteden voor goede doelen, waaronder het Zeemanshuis. Dat velen het Zeemanshuis een warm hart toe dragen mag blijken uit de omvang van het bedrag. Amasus bood tijdens de bijeenkomst een cheque aan van € 5.000,–. Een fantastisch resultaat!

Het Zeemanshuis
Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 35 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander Tv-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. Het Zeemanshuis is in 1999 opgericht en sinds 2004 is zij gevestigd in het pand aan de Borkumweg. Het Zeemanshuis ontvangt jaarlijks ca. 10.000 bezoekers. Met name de ontwikkelingen in de windenergie stimuleren het aantal bezoekers. Aan het einde van het jaar, met kerst, ontvangen alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje namens het Zeemanshuis. Ook hieraan dragen bedrijven bij.

Directeur van Groningen Seaports, Cas König en burgemeester van de gemeente Eemsmond, Marijke van Beek, hebben het bord ‘gratis oplaadpunt elektrische fiets’ onthuld en daarmee het oplaadpunt in gebruik gesteld (foto Koos Boertjens)