Nederlandse haven- en industrieclusters doen call-to-action voor zekerheid rond waterstofprojecten

Nederlandse haven- en industrieclusters doen call-to-action voor zekerheid rond waterstofprojecten

Op initiatief van Smart Delta Resources doen de Nederlandse haven- en industrieclusters, gezamenlijk het op één na grootste waterstofland van Europa, een belangrijke oproep richting Rijk en netbeheerders.  Deze call-to-action bevat een aantal voorstellen om de grote onzekerheden en knelpunten rond waterstofprojecten weg te nemen.

De ontwikkeling van een nieuwe, duurzame waterstofmarkt loopt als een rode draad door de wereldwijde klimaataanpak heen; ook in Nederland. Het aantal investeringsbeslissingen blijft tot nu toe echter laag vanwege grote onzekerheidsfactoren boven de waterstofmarkt, terwijl de klimaatdoelstellingen elke dag dichterbij komen. Timing en snelheid zijn dan ook van groot belang om de strategische doelstellingen vanuit het Rijk en Europa te halen, waaronder het Nederlandse Klimaatakkoord en het Europese Fit-for-55 pakket.

In de call-to-action wordt onder meer opgeroepen tot het creëren van een level-playing-field bij de implementatie van Europees beleid, versnelde aanleg van infrastructuur voor waterstof en elektriciteit en het bieden van meer zekerheid voor sluitende businesscases op waterstofprojecten. Hiermee kan Nederland koploper blijven in de ontwikkeling van een duurzame waterstofmarkt.

Via de link leest u de volledige oproep, welke de komende tijd onderwerp van gesprek zal vormen tussen het Rijk, netbeheerders en de haven- en industrieclusters.

Urgentie is geboden
De roep om zekerheid rond waterstofprojecten is van groot belang voor Groningen Seaports en haar rol als een van de belangrijkste haven- en industrieclusters in Nederland. Dat geldt ook voor de gevestigde bedrijven in het Industriecluster Noord-Nederland. “Als knooppunt van duurzame energie voelen we de urgentie om de ontwikkeling van de waterstofmarkt te versnellen. Onze regio speelt een sleutelrol in deze transitie, gezien onze strategische ligging, infrastructuur en expertise. Het realiseren van haalbare doelstellingen, het versnellen van infrastructuurprojecten en het bieden van zekerheid aan producenten en afnemers zijn essentiële pijlers voor het succes van de duurzame waterstofmarkt”, aldus Cas König, CEO van Groningen Seaports.