Nederlandse havenmeesters naar Delfzijl voor groene toekomst

Nederlandse havenmeesters naar Delfzijl voor groene toekomst

Vereniging van Havenmeesters viert 70-jarig bestaan tijdens VHN Congres

Donderdag 26 september 2019 komen de Nederlandse havenmeesters naar Delfzijl om tijdens hun jaarlijkse congres met elkaar van gedachten te wisselen over duurzame innovaties in de scheepvaart en maritieme industrie. Het congres wordt gehouden in Theater & Congrescentrum De Molenberg in Delfzijl, omdat Groningen Seaports dit jaar gastheer is. Het havenbedrijf is dé wereldleider op het gebied van ecologische toepassingen in de havens en loopt bij de vergroening van de industrie voorop. Hierdoor heeft Groningen Seaports onder andere al voor de zesde achtereenvolgende keer het Ecoports label kunnen verwerven. Bovendien gaan de Groninger zeehavens uit van een groene economische groei.

Congres programma

Rondom het thema duurzaamheid is een uitgebreid programma samengesteld dat onder leiding van dagvoorzitter Dertje Meijer (voormalig CEO Port of Amsterdam en tevens lid van de raad van commissarissen van Groningen Seaports) wordt begeleid. Verder geven vele interessante sprekers acte de présence, zoals Nienke Homan (Gedeputeerde Staten provincie Groningen), Bart Kuipers (Erasmus Universiteit), Theo Klimp (KNVR), Leo van der Burg (FME), Walter Vermeer (BICEPS) en Edo Donkers. Een bezoek aan de haven maakt ook onderdeel uit van het programma, waarbij een kijkje wordt genomen aan boord van een nieuwe hybride sleepboot Telstar van de firma Iskes. Het congres sluit af met een debat, waarna er onder het genot van een hapje en een drankje nog volop gelegenheid is om na te praten en te netwerken.

Vereniging van Havenmeesters

Havenmeesters houden toezicht op veilig en economisch gebruik van zee- en/of binnenhavens en vaarwegen. Dit toezicht vindt plaats vanuit de overheid of de private sector. In de Vereniging van Havenmeesters in Nederland (VHN) wisselen de havenmeesters informatie uit over nieuwe, met name duurzame ontwikkelingen in de scheepvaart en havens. Naast de kennisdeling vertegenwoordigt de VHN de havenmeesters in diverse overleggen. De VHN is in 1949 opgericht en bestaat dit jaar 70 jaar.

De haven van Delfzijl