Eemshaven is dé energiehaven van Noordwest-Europa. Een belangrijk deel van deze energie komt uit offshore wind. Sinds 2009 heeft de Eemshaven zich ontwikkeld tot een essentieel knooppunt voor de logistiek, aanleg en het onderhoud van windturbines in de offshore windsector. De Eemshaven is inmiddels betrokken bij de realisatie van 23 offshore windparken en dient als onderhoudsbasis voor vier parken. Door de gunstige ligging, uitstekende maritieme voorzieningen en een brede infrastructuur blijft de haven een essentiële schakel in de energietransitie.
Van wind naar energie
Offshore windenergie wordt opgewekt door windturbines die op zee staan. Op zee waait het harder en consistenter dan op land, wat zorgt voor een hogere energieopbrengst. Deze energie wordt via onderzeese kabels naar het land gebracht, waar het als groene stroom huishoudens en bedrijven van energie voorziet. Offshore windturbines worden steeds groter en efficiënter, wat betekent dat minder turbines nodig zijn om meer energie te produceren.
Erik Bertholet, businessmanager offshore wind bij Groningen Seaports, benadrukt de belangrijke positie van de Eemshaven in de offshore windsector: “We zijn, na Esbjerg, de grootste offshore windhaven van het Noordzeegebied. Onze infrastructuur is proactief aangepast, met brede wegen en obstakelvrije terreinen, waardoor we zijn voorbereid op de komst en het vervoer van grote monopiles en andere offshore wind materialen”.
Grote ontwikkelingen
De Eemshaven is uitgegroeid tot een van de belangrijkste offshore windhavens in Europa. In 2009 begon het met Alpha Ventus, het eerste Duitse windpark dat vanuit de haven werd gerealiseerd. Groningen Seaports investeerde in zware-ladingkades, aangepaste infrastructuur en voldoende opslagruimte, waardoor de Eemshaven een aantrekkelijkere positie innam. Inmiddels zijn 23 windparken, goed voor meer dan 1.500 turbines, gerealiseerd via de Eemshaven.
Erik Bertholet spreekt vol trots over de ontwikkelingen van de afgelopen tijd: “Een van de hoogtepunten van de afgelopen periode was de komst van het Les Alizés-schip van Jan De Nul, een van de modernste installatieschepen ter wereld. Dit schip voerde zijn eerste project uit in de Eemshaven. De haven wordt steeds vaker geconsulteerd bij de ontwikkeling van nieuwe schepen en technologieën.”
Uitdagingen voor in de toekomst
De toekomst van de Eemshaven in de offshore windsector ligt in het efficiënt benutten van de huidige capaciteit en het inspelen op onderhoudswerkzaamheden aan windparken. “We zitten nu in een fase waarin stabiliteit belangrijker is dan groei. Onze uitdaging is om de beschikbare ruimte te blijven excelleren en de toekomst van offshore wind verder vorm te geven,” aldus Bertholet. Door te investeren in innovatieve technieken en samenwerkingen met internationale partijen wil de Eemshaven haar huidige positie behouden en bijdragen aan een duurzame energietoekomst.