Oosterhorngebied klaargestoomd voor nieuwe bedrijven

Oosterhorngebied klaargestoomd voor nieuwe bedrijven

De werkzaamheden op het bedrijventerrein Heveskes in Delfzijl, het gebied tussen het Chemie Park Delfzijl en de aluminiumfabriek Aldel, zijn vol in uitvoering en lopen op schema. Dit terrein wordt onder meer opgehoogd en voorzien van de noodzakelijke infrastructuur. Inmiddels is ook het eerste bedrijf, Avantium, begonnen met bouwen op dit nieuwe industrieterrein. Avantium is een toonaangevend technologiebedrijf op het gebied van hernieuwbare chemie en bouwt hier haar FDCA-vlaggenschipfabriek, waar het jaarlijks 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur) zal produceren, de belangrijkste bouwsteen voor de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF (polyethyleenfuraanoaat).

Verder is onlangs een aanbesteding gestart voor een volgende ophoging in Delfzijl, namelijk voor het industriegebied Oosterhorn-Zuid. Zoals medio maart werd aangekondigd, gaat Groningen Seaports een bedrag van €43,7 miljoen investeren in dit industriegebied. Deze ophoging is daarvan de eerste investering. Ontwikkeling van dit gebied is noodzakelijk, aangezien de beschikbare ruimte in de haven steeds schaarser wordt, terwijl de industriële markt en bijbehorende ruimtevraag blijven groeien. Groningen Seaports ziet dit terug in een sterk toegenomen aantal bedrijven dat zich wil vestigen in haar beheersgebied.

De ophoging van bedrijventerrein Heveskes in beeld. In het midden de locatie van Avantium. (Foto Groningen Seaports – Koos Boertjens)