Symposium: Delfzijl, de circulaire hotspot van morgen

Symposium: Delfzijl, de circulaire hotspot van morgen

Symposium: Delfzijl, de circulaire hotspot van morgen

Wanneer:           21 september 2016
Waar:                  In de boerderij op Brainwierde Weiwerd (Farmsum/Delfzijl)

Groningen Seaports zet in op de ontwikkeling van een efficiënt en innovatief recyclingcluster voor de regio. Hergebruik en verwerking van alles wat bij de productie in een fabriek vrijkomt of in de maatschappij overbodig is, wordt in het cluster opgewerkt tot grondstoffen, energie en nieuwe producten. De chemiesector speelt daarbij een grote rol, want in een circulaire hotspot zijn recycling en chemie steeds meer met elkaar verweven. Ook in de chemie wordt er voortdurend naar hergebruikmogelijkheden of andere duurzame toepassingen gekeken. Maar hoe ga je dat realiseren? Er is beleid, er is een locatie en er zijn regels.

Hoe verenig je die drie zaken en zorg je dat alle ambities worden waargemaakt? Geen makkelijke opgave, maar wel een mooie uitdaging om Delfzijl tot ‘de circulaire hotspot van morgen’ te ontwikkelen. U hoort er meer van op het Recyclingsymposium.

We zullen brainstormen, discussiëren met onder andere Francesco di Maio (Recources & Recycling, TU Delft), er zijn workshops en er is een enthousiaste dagvoorzitter, Freek van Eijk met een indrukwekkende achtergrond als het gaat om circulaire economie. De panelleden zijn o.a. gedeputeerde provincie Groningen, Nienke Homan,  Directeur Natuur en Milieu Federatie Groningen, Anneke Schäfer , en Business Manager Circulaire Economie TNO,  Oscar Rietkerk. Er zijn workshops over o.a. opwerking bodemas, recycling van composiet en over het sluiten van loops in de chemische industrie. Ook zijn er studenten van het Honours College, Hanzehogeschool, die hun visie geven over hoe een circulaire economie te ontwikkelen.

Kortom, alle ’grondstoffen’ aanwezig voor een circulaire dag in een oud wierdedorpje midden tussen de industrie van Delfzijl.

Graag tot ziens op 21 september!