Uniek ballastwatersysteem als eerste in Groninger zeehavens

Uniek ballastwatersysteem als eerste in Groninger zeehavens

Uniek ballastwatersysteem als eerste in Groninger zeehavens

  • Groningen Seaports eerste afnemer van Damen InvaSave
  • Mobiel ballastwater-behandelsysteem te zien tijdens ‘DelfSail’

Tijdens het ‘Delfsail’ zeilfestival – van 30 juni tot en met 3 juli in Delfzijl – toont Damen Shipyards het eerste InvaSave exemplaar uit de productieserie. De primeur met dit mobiele behandelsysteem voor ballastwater is voor Groningen Seaports NV. De havenbeheerder gaat de installatie inzetten voor zeeschepen in Delfzijl en Eemshaven.

Damen’s InvaSave is het eerste ballast water treatment systeem (BWT) ter wereld speciaal ontworpen voor gebruik in havens en andere mobiele toepassingen. De in een zeecontainer geïnstalleerde plug & play unit biedt scheepseigenaren een mobiel en economisch alternatief voor het achteraf in het schip inbouwen van een vast BWT systeem. Tevens biedt het havenbeheerders een mogelijkheid om hun dienstverlening aan de scheepvaart te verbeteren. De installatie kan middels een truck of een werkboot  aan de zijkant van een schip worden gebracht om het vervuilde ballastwater in één stap te zuiveren en af te geven.

InvaSave is tot stand gekomen dankzij nauwe samenwerking tussen Damen en Groningen Seaports, met als overige partners Koninklijke Wagenborg, Van Gansewinkel en de Nederlandse instituten voor marien ecologisch onderzoek Imares en MEA-nl. Het Waddenfonds was een andere belangrijke partner. Deze stichting voor de bescherming van de Waddenzee heeft een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd om het project te realiseren.

Toekomstgericht
De Waddenzee – waar zowel Delfzijl als Eemshaven aan liggen – is ’s werelds grootste onafgebroken intergetijdegebied met wadplaten. Door zijn unieke biologische en natuurlijke eigenschappen is de Waddenzee opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

“We zijn met Groningen Seaports gaan samenwerken om deze technologie te ontwikkelen. Met de Waddenzee direct om de hoek is het zuiveren van ballastwater van schepen voor hen een zeer belangrijk aspect”, vertelt Matthijs Schuiten, Product Manager bij Damen Green Solutions. “Het was een genoegen om met hen samen te werken aan een groener milieu in het havengebied. Hun progressieve manier van denken heeft een grote rol gespeeld bij de realisatie van het hele project.”

IMO-ratificatie
“Onze ligging aan de Waddenzee geeft ons de verantwoordelijkheid om het proces van verduurzaming van de scheepvaart actief te ondersteunen”, aldus Bart van der Kolk, Coördinator Duurzaamheid bij Groningen Seaports. “Wij zijn nu helemaal klaar om het IMO-verdrag voor de behandeling van ballastwater te ratificeren”, zegt hij over de Ballast Water Management Convention van de International Maritime Organization. “Het InvaSave project was niet mogelijk geweest zonder de inspanningen van pioniers als Koninklijke Wagenborg, Van Gansewinkel, Imares, MEA-nl en Damen.”

SummerLabb

DelfSail is een terugkerend zeilvaartfestival en wordt vanaf aanstaande donderdag voor de zesde keer gehouden. Er zijn dan in Delfzijl meer dan 30 bijzondere schepen te bewonderen: tall ships (19), varend erfgoed, replica’s van historische schepen. Driemasters, schoeners, barken et cetera. Als iedereen die tussen 30 juni en 3 juli naar de Groningse zeehaven gaat, ook Damens innovatie gaat bekijken, zouden meer dan een half miljoen mensen de InvaSave unit zien. De organisatie van  ‘het andere Sail-evenement van Nederland’, rekent op zo’n 600.000 bezoekers.

Jan Douwe Kroeske doet het al voor minder. De bekende programmamaker en presentator verwacht echter wel enkele tienduizenden bezoekers op het SummerLabb, waarvan hij de initiatiefnemer is. Het SummerLabb is een demonstratie- en informatieplein om het publiek te informeren over allerlei duurzaamheidskwesties. “We zijn heel blij om hier ook de InvaSave unit te kunnen laten zien. Het betekent een grote stap vooruit op het gebied van de behandeling van ballastwater. Het is eigenlijk wel heel erg toepasselijk dat de eerste unit ter wereld in bedrijf komt bij de Waddenzee: een gebied van onschatbare internationale ecologische waarde.”