Groningen Seaports is verantwoordelijk voor de havens van Delfzijl en de Eemshaven. Pieter van der Wal, de havenmeester van Groningen Seaports, staat aan het roer van de veiligheids- en beveiligingsactiviteiten in de havens. Als verantwoordelijke voor de dagelijkse operaties, ziet Pieter erop toe dat de havens veilig functioneren en dat risico’s geminimaliseerd worden.
Veiligheid
Als havenbeheerder heeft Groningen Seaports verschillende verantwoordelijkheden, ook op het gebied van veiligheid en beveiliging in de havens. Als het gaat over veiligheid, gaat het er vooral om dat de schepen veilig in de haven aankomen, de benodigde informatie krijgen en weer kunnen vertrekken. “Dit alles wordt door ons Nautisch Service Centrum (NSC) in goede banen geleid”, vertelt Van der Wal. “24 uur per dag zijn er verkeersbegeleiders aanwezig om de scheepvaart te begeleiden.”
Het scheepvaartverkeer wordt gemonitord met behulp van geavanceerde systemen, wat helpt om mogelijke gevaren vroegtijdig te signaleren en snel in te grijpen. Van der Wal gaat hier verantwoordelijk mee om: “Elke dag werken we met een toegewijd team om ervoor te zorgen dat de haven veilig is voor iedereen die hier werkt en komt. We moeten ons voortdurend aanpassen aan nieuwe technologieën en uitdagingen. Veiligheid is niet iets dat je een keer opzet en dan vergeet. Het vereist voortdurende aandacht en verbeteringen.”
Beveiliging
Beveiliging in de haven heeft te maken met het beschermen van de havenfaciliteiten tegen externe bedreigingen, zoals terrorisme en criminaliteit. Groningen Seaports volgt hiervoor de International Ship and Port Facility Security (ISPS) Code. Dit is internationale regelgeving die na de aanslagen op 11 september 2001 in New York is ingevoerd. Deze wetgeving is ontwikkeld om havens en scheepvaart beter te beveiligen.
Veranderende wereld
De havenmeester wijst op de uitdagingen die ontstaan door de veranderende maatschappij. Een van deze uitdagingen is de drugscriminaliteit en het zogenoemde ‘waterbedeffect’, waarbij criminelen hun activiteiten verplaatsen naar andere gebieden. “Dit effect kan leiden tot een verschuiving van illegale activiteiten naar havens of regio’s waar het toezicht en de controle minder streng zijn. Wij zijn ons bewust van dit fenomeen en nemen maatregelen om te voorkomen dat de havens worden benut voor dergelijke activiteiten.” aldus Van der Wal.
De veranderingen in de wereld hebben in behoorlijke mate invloed op de manier waarop veiligheid en beveiliging in de havens worden beheerd:
“Als havenbeheerder zijn wij ons bewust van de strategische positie die de havens van Delfzijl en de Eemshaven hebben en wij blijven continu waakzaam. In het geval van verdachte situaties worden deze onmiddellijk gemeld bij de verantwoordelijke overheidsinstanties, zoals de Inspectie Leefomgeving en Transport. Deze samenwerking is cruciaal om de veiligheid en integriteit van de havens te waarborgen.”
Samenwerking
Groningen Seaports werkt samen met verschillende partijen om de veiligheid en beveiliging in de havens te waarborgen. Dagelijks wordt gekeken hoe de veiligheid en beveiliging geoptimaliseerd kunnen worden. “Zo hebben we geregeld contact met verschillende overheidsinstanties. Samen doen we er alles aan om een veilige en goed beveiligde havenomgeving te creëren voor iedereen”, besluit de havenmeester.