Wadden Werelderfgoed Centrum in Eemshaven

Wadden Werelderfgoed Centrum in Eemshaven

Wadden Werelderfgoed Centrum in Eemshaven

De gemeente Eemsmond en stichting Wad&Zoo werken samen aan een Wadden Werelderfgoed Centrum in de Eemshaven. Volgens de plannen krijgt het centrum de vorm van een toeristische, educatieve aquariumattractie met een restaurant en wordt het gevestigd bij AG Ems. De plannen liggen er; nu is het zaak fondsen en subsidies te krijgen. Als de verlenging van de spoorlijn naar de Eemshaven een feit is, hopen beide partijen dat ook het Waddencentrum er staat.

De komst van een Waddencentrum Wad&Zoo in de Eemshaven haakt aan bij een aantal provinciale projecten die er worden uitgevoerd om het toerisme in de Eemshaven een extra stimulans te geven. Zo is er de spoorlijnverlenging van Roodeschool naar de Eemshaven en wordt er een toeristisch fietspad ‘Kiek over Diek’ door o.a. de Eemshaven aangelegd. Zowel de trein als een aftakking van dit fietspad eindigt op de plek waar het Waddencentrum moet komen. Burgemeester Marijke van Beek is bijzonder enthousiast over de plannen: “Dit Waddenkust Informatiecentrum is een verrijking voor onze prachtige, dynamische Eemshaven. We zien een toenemende toeristische belangstelling voor de haven en deze plannen bieden mogelijkheden om bezoekers nog meer te kunnen bieden. Dit centrum met een gebiedsverhaal en een overkoepelend verhaal van de Wadden, sluit perfect aan bij onze toeristische doelstellingen”.

Volgens voorzitter van de Stichting, Hendré Sijbring, krijgt het plan ook steun van het bedrijfsleven, dat het idee financieel ondersteunt. Hij noemt het centrum uniek: “Het is de enige aquariumattractie in Europa, die specifiek gericht is op het inheemse onderwaterleven van een rivier en een riviermonding die uitmondt in de Waddenzee. Het centrum is een prachtig educatief en toeristisch startpunt voor een bezoek aan Nationaal Park Waddenzee en bovendien is het een wetenschappelijke onderzoeksplek. Het sluit bovendien prima aan op de wens van staatssecretaris Dijksma die Werelderfgoed educatiepunten stimuleert. Er is geen betere locatie denkbaar, dan hier, op dit kruispunt van de duurzame Eemshaven, Werelderfgoed ‘natuur, land, water, werken en recreëren’, Duitsland en Nederland”. Burgemeester en voorzitter zijn het eens: “Wad&Zoo geeft een nieuwe, economische impuls aan het grensoverschrijdende toerisme in de regio, en vergroot de aantrekkelijkheid en naamsbekendheid van het gebied. De komst van een informatiecentrum in Lauwersoog is een versterking van onze plannen; zo ontstaat er een samenhangend netwerk van educatiepunten over het waddengebied langs de Groninger waddenkust”.

Artist impression van Wadden Werelderfgoed Centrum Wad&Zoo in Eemshaven

Artist impression van Wadden Werelderfgoed Centrum Wad&Zoo in Eemshaven