Zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en Loppersum

Zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en Loppersum

Zelfrijdend vervoer in de Eemshaven en Loppersum

Vrijdag 21 april vindt om 16.00 uur in Nijlicht in de Eemshaven de feestelijke start plaats van twee proeven met autonoom vervoer in de Eemshaven en Loppersum. Deze proeven zijn een onderdeel van de intentieverklaring die de drie noordelijke provincies in september 2016 samen met de gemeente Ooststellingwerf getekend hebben om Noord-Nederland hét testgebied voor autonoom vervoer te maken. De provincie Groningen, Groningen Seaports, 5Groningen, gemeenten Eemsmond en Loppersum, Arriva, Green Dino en Hanzehogeschool hebben inmiddels aangegeven hieraan een bijdrage te willen leveren. Tijdens de start zetten zij symbolisch hun handtekening om de samenwerking te bekrachtigen. Daarna vindt de officiële starthandeling plaats en is er een demonstratie.

Eemshaven
Vanaf mei vinden in de Eemshaven in een afgeschermd gebied verschillende proeven met zelfrijdende voertuigen van verschillende leveranciers plaats. Zo wordt er getest met het rijden onder verschillende weersomstandigheden. Met behulp van een simulator worden andere proeven voorbereid en kunnen verschillende verkeersituaties worden nagebootst. Het eerste voertuig dat in de Eemshaven komt testen, is van leverancier EasyMile.

Loppersum
Het voertuig van EasyMile wordt tijdens de testperiode ook een aantal keren naar de testomgeving van 5Groningen op het Zerniketerrein gebracht, het zogenoemde ‘living lab’. Hier kunnen tests worden uitgevoerd in combinatie met 5G-techniek te doen. Later dit jaar worden deze tests ook in een praktijkomgeving uitgevoerd. Dat gebeurt in Loppersum.

Slim en Groen
De provincie Groningen zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om onze mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. Zelfrijdend vervoer is schoon, doordat de voertuigen elektrisch zijn. Verder ziet de provincie zelfrijdend vervoer als een slimme manier om krimpgebieden leefbaar te houden.

Het zelfrijdend busje in Loppersum

Het zelfrijdend busje in Loppersum