7,5 miljoen euro van het rijk maakt volgende fase verlenging spoorlijn Roodeschool-Eemshaven mogelijk

7,5 miljoen euro van het rijk maakt volgende fase verlenging spoorlijn Roodeschool-Eemshaven mogelijk

Gedeputeerde Mark Boumans ontving vanmiddag minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op het hoofdstation van Groningen. Zij kwam goed nieuws brengen over de verlenging van de spoorlijn Roodeschool-Eemshaven. Het rijk legt 7,5 miljoen euro op tafel voor het project. Daarmee is het totaal benodigde bedrag van 17,5 miljoen euro rond.

Op dit moment vindt alleen goederenvervoer plaats tussen Roodeschool en Eemshaven. Diverse partijen, waaronder de gemeente Eemsmond, Groningen Seaports, AG Ems, Arriva en regionale partners in Duitsland hebben de handen ineen geslagen om een verlenging van de spoorlijn te realiseren. Het aanleggen van een extra stuk spoorlijn van 7,4 km biedt veel voordelen voor de regio. Personenvervoer wordt mogelijk, de lijn kan aansluiten op de veerboot naar Borkum en het aantal ritten per dag op dit spoor zal toenemen. Een verplaatsing van het station Roodeschool maakt onderdeel uit van de verlenging van de spoorlijn.

Diverse partijen hadden al een bijdrage toegezegd. Er ontbrak echter nog een deel van het geld. Met de bijdrage van het rijk kan de volgende fase van het project van start gaan, het uitwerken van een voorkeursalternatief tot op voorontwerp nivo. Dit neemt ongeveer 25 weken in beslag. Daarna zal de provincie opdracht geven voor het definitief ontwerp/bestek en de uitvoering van de werkzaamheden. Pas na de volgende fase kan een meer definitieve planning worden gegeven. Uiteraard is de intentie om zo snel mogelijk te gaan rijden.