Aziatische offshore wind delegatie bezoekt Eemshaven

Aziatische offshore wind delegatie bezoekt Eemshaven

Maandag 27 november ontving business manager offshore wind Erik Bertholet van Groningen Seaports een delegatie uit Korea, Taiwan en Japan in de Eemshaven. Het bezoek was geïnitieerd en georganiseerd door Pondera Consult, een bedrijf dat adviseert en begeleidt bij windenergieprojecten in onder andere de Eemshaven. Er was een vol programma samengesteld. De Aziaten waren al vroeg met de bus uit Amsterdam vertrokken, dus een kop koffie ging er wel in na aankomst bij kantoorgebouw Nijlicht. Daarna startte Erik  Bertholet het officiële programma met een informatieve presentatie over de actuele offshore wind activiteiten in de Eemshaven.

2-B Energy
Na de presentatie bezocht het gezelschap de testturbine van 2-B Energy. Deze opzienbarende turbine heeft in tegenstelling tot alle andere windturbines in de Eemshaven maar twee wieken. De turbine heeft een opgewekt vermogen van 6 MW en is 105 meter hoog.

Zware lading kade
Daarna zette de bus koers naar de Beatrixhaven om de Aziaten de zware lading kade te laten zien en het installatieschip MPI Enterprise, dat daar direct voor de kade op haar vier poten stond. De MPI Enterprise was het afgelopen jaar een regelmatige gast in de Eemshaven, want dit schip verscheepte vanaf de Orange Blue Terminal de windturbineonderdelen van de 54 turbines van windpark Nordsee One.

Nexus
De delegatie verplaatste zich vervolgens naar de noordkade in de Wilhelminahaven. Daar lag de Nexus afgemeerd, het kabellegschip van Van Oord dat werd ingezet bij de aanleg van Windpark Gemini. De Nexus werd in slechts één jaar gebouwd door Damen Shipyards en biedt ruimte aan 42 kilometer kabel. Bij een volle bezetting werken er 60 mensen aan boord. Het schip vaart pas uit als het slechtste weerbericht 18 uur goed weer voorspelt. De kabellegger is nu in de Eemshaven, omdat het wordt ingezet voor het Merkur Offshore windproject.

Na het bezoek aan de Nexus ging men terug naar Nijlicht voor de lunch. Daarna vertelde
Van Oord over de aanleg van het grootste offshore windpark van Nederland, Windpark Gemini, dat vanuit de Eemshaven is aangelegd. Van Oord was hoofdaannemer van dit windpark, dat uit 150 turbines bestaat en zich bevindt in het Nederlandse deel van de Noordzee boven Schiermonnikoog op 85 kilometer uit de kust. Ook 2-B Energy verzorgde nog een interessante presentatie over de bouw, het concept en filosofie van haar testturbine in de Eemshaven.

Rond 15.30 uur liep het programma ten einde en verliet de delegatie de Eemshaven om terug te gaan naar Amsterdam. Daar bezoeken ze de offshore windbeurs Wind Europe, die in de RAI plaatsvindt van 28 tot en met 30 november. Overigens zal ook Erik Bertholet naar  Amsterdam afreizen om de Eemshaven op de beursvloer te vertegenwoordigen.

Het Aziatische gezelschap aan boord van de kabellegger Nexus