Bijzondere doop van Admiraalsloep van gerecycled havenplastic

Bijzondere doop van Admiraalsloep van gerecycled havenplastic

De Admiraalsloep van Groningen Seaports, gemaakt van gerecycled havenplastic

De Admiraalsloep van Groningen Seaports, gemaakt van gerecycled havenplastic

Bijzondere doop van Admiraalsloep van gerecycled havenplastic

Donderdag 19 januari bij nieuwjaarsreceptie

Donderdagmiddag 19 januari zal tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports een wel zeer bijzonder ‘schip’ ten doop worden gebracht. Het gaat hier om een zogenaamde Admiraalsloep gemaakt van gerecycled havenplastic waaronder maar liefst 10.000 PET-flessen.

Dit bijzondere initiatief is tot stand gekomen tussen Groningen Seaports en Plastic Whale; een Amsterdams initiatief dat is opgericht door Marius Smit en dat zich inzet voor plastic-vrije wateren. Dat doet zij door het organiseren van plasticvisevenementen in de grachten van Amsterdam. De sloep van Groningen Seaports is gebouwd door Dick Gilles Jachtbouw te Middenmeer en zal o.a worden ingezet, voor het zogenaamde “Zout aan de Broek-programma”  van Groningen Seaports, dat gasten op een ludieke wijze kennis laat maken met de Groninger Zeehavens.

Plastic Whale
Jaarlijks gaat Plastic Whale met duizenden medewerkers van bedrijven en honderden schoolkinderen plasticvissen. Van de opgeviste plastic PET-flessen bouwt Plastic Whale design sloepen die zij gebruikt om naar plastic te vissen. Twee jaar geleden werd de eerste sloep tijdens de HISWA Boat Show gepresenteerd. De vloot bestaat inmiddels uit zeven sloepen gemaakt van Amsterdams Grachtenplastic.

Hoe worden plastic sloepen gebouwd?
Plastic Whale verzamelt alle opgeviste PET-flessen in een grote loods die zij van Havens Amsterdam te leen heeft gekregen. Jaarlijks vist Plastic Whale ongeveer 20.000 PET-flessen uit de Amsterdamse Grachten. Voor de Admiraalsloep van Groningen Seaports  hebben de inzamelbedrijven van Gansewinkel en  Bek & Verburg, die beiden opereren in de havens van Groningen Seaports, gezamenlijk ruim 10.000 PET-flessen ingezameld van zeeschepen in de Groninger Zeehavens en deze beschikbaar gesteld voor de bouw van de Admiraalsloep.
De ingezamelde PET-flessen worden door een PET recycling bedrijf gerecycled tot regranulaat met industriële waarde. Tot dusver heeft Morssinkhof Rhynoplast de PET-flessen van Plastic Whale verwerkt tot regranulaat.
Voorts zet het Belgische bedrijf Armacell dit regranulaat om tot schuimplaten. Deze schuimplaten worden hoofdzakelijk gebruikt voor windturbines. De botenbouwer gebruikt de schuimplaten als de kern voor de romp van de sloepen. Om deze kern van PET-schuim wordt een sandwichconstructie van glasvezel en epoxie aangebracht, voor de hardheid en stijfheid van de sloep.

Green Deal Scheepsafval
Groningen Seaports neemt maatschappelijk verantwoord ondernemen en de zorg voor het gebied waarbinnen zij opereert zeer serieus. Hiervoor heeft zij eind 2014 – samen met andere Nederlandse zeehavens – de Green Deal Scheepsafval en Plastic ondertekend met minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Binnen deze Green deal zetten partijen zich er onder meer voor in de hoeveelheid afval aan boord te beperken door afvalpreventie bij de bevoorrading van schepen. Plastic afval zal aan boord nog beter gescheiden worden opgeslagen en gescheiden worden ingezameld in de havens.  Het ingezamelde plastic zal zoveel mogelijk worden gerecycled. Milieu en duurzaamheid hebben binnen Groningen Seaports doorlopende aandacht en door middel van het z.g. Ecoports certificaat zitten milieu en duurzaamheid inmiddels opgesloten in het DNA van de organisatie.

Groningen Seaports wil met de sloep van Havenplastic laten zien dat de Green Deal haar menens is, waarbij zij ook een signaal willen geven naar de volledige industrie dat het van groot belang is om de schade die plastic afval aan natuur en milieu kan veroorzaken, zo veel mogelijk te beperken. Groningen Seaports ziet de Admiraalsloep als een eerste stap in het zoeken naar nuttige toepassingen van afval plastics. Hiervoor zoekt zij voortdurend de samenwerking met partijen als Plastic Whale, de Rijks Universiteit van Groningen en anderen.

De Admiraalsloep van Groningen Seaports, gemaakt van gerecycled havenplastic

De Admiraalsloep van Groningen Seaports, gemaakt van gerecycled havenplastic