Binnenschip van 135 meter primeur voor Oosterhornhaven in Delfzijl

Binnenschip van 135 meter primeur voor Oosterhornhaven in Delfzijl

De Avalon, een binnenvaartschip met een lengte van 135 meter en een breedte van 11,40 meter, deed afgelopen woensdag (26 mei) de binnenhaven van Delfzijl aan. Hiermee heeft het schip de primeur om als eerste binnenvaartschip met deze lengte de Oosterhornhaven te bevaren. Het schip kwam de Oosterhornhaven binnen via de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD).

Veiligheid

“Eerder deze maand hadden we al een binnenschip van 135 meter in Delfzijl om zout te laden voor Nobian (voormalig Akzo/Nouryon), maar dat schip voer via de zeekant en niet via het kanaal. Daarmee heeft de Avalon dus de primeur en daar zijn we ontzettend trots op. De Oosterhornhaven was ooit gebouwd voor schepen van 105 meter, maar is nu ook te bevaren voor langere schepen. Daarvoor hebben we eerder dit jaar een simulatie gedaan, waarbij de haven, schepen en verschillende omstandigheden allemaal in een simulatietraject zijn nagemaakt. Met binnenschippers die bekend zijn in het gebied hebben we gesimuleerd, want het bezoek van langere schepen moet veilig zijn en in de praktijk ook kunnen. Dat is nu voor het eerst gelukt en daar zijn we blij mee”, zegt havenmeester Pieter van der Wal van Groningen Seaports.

De HLD is van groot belang voor Groningen Seaports. Van der Wal: “Zonder een goede verbinding met het achterland is een haven nergens. De binnenvaart is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Sinds 2003 is het zouttransport van Delfzijl naar Rotterdam verschoven van zee- naar binnenvaart, dankzij de verbreding en verdieping van het Eemskanaal. Er zijn inmiddels tientallen schepen van 135 meter die een ontheffing van Rijkswaterstaat hebben om de HLD te mogen bevaren. Zulke schepen maken groei mogelijk, vestiging bij de havens aantrekkelijker en de toekomst voor transportafhankelijke bedrijven bestendiger.”

Binnenvaartschip op waterstof

Voor het zouttransport tussen de twee havensteden Rotterdam en Delfzijl wordt op korte termijn het eerste binnenvaartschip op waterstof gebouwd. “De duurzame Antonie, ook 135 meter lang, zal dit of volgend jaar gereed zijn. Minister Cora van Nieuwenhuizen stelde onlangs vier miljoen euro beschikbaar voor de bouw, ontwikkeling en het in de vaart brengen ervan. Daarmee speelt de binnenvaart in op een schone toekomst. Dat past hier ook, want we zetten vol in op biobased chemie. En als het stikstofprobleem is opgelost, moet hier jaarlijks een miljoen ton staal verwerkt worden dat daarna naar Almelo gaat. Allemaal via binnenvaartschepen, die buitenom ook kunnen doorvaren naar de Eemshaven”, legt Van der Wal uit.

De Avalon heeft in Delfzijl 3000 ton zout geladen en is inmiddels onderweg naar Frankfurt om het zout daar af te leveren.

De Avalon in de Oosterhornhaven (foto: Groningen Seaports)