BioMCN Delfzijl verdubbelt capaciteit met investering van 100 miljoen

BioMCN Delfzijl verdubbelt capaciteit met investering van 100 miljoen

Een opsteker voor de economie en werkgelegenheid van de Eemsdelta en de provincie Groningen en een impuls voor de productie van biobrandstof: zo zou je een grote investering in de methanolfabriek van BioMCN in Delfzijl kunnen typeren.

Gezien de gunstige verwachtingen voor de internationale methanolmarkt kondigde OCI – het moederbedrijf van BioMCN – onlangs aan dat het honderd miljoen euro gaat investeren in de opstart van een tweede fabriek. Door deze investering kan BioMCN de tweede installatie, die in 2005 werd stilgezet, weer in gebruik nemen om de productie van methanol en bio-methanol op te schroeven.

De huidige productiecapaciteit van BioMCN op het Chemiepark in Delfzijl is ongeveer 500 kiloton methanol per jaar. Met de tweede installatie, die eind 2018 zal worden opgeleverd, kan jaarlijks nog eens 440 kiloton (bio) methanol worden geproduceerd. Het aandeel bio-methanol is afhankelijk van het aanbod aan groen gas en in de toekomst andere groene grondstoffen. Op dit moment ligt dat rond de 10 tot 15% van de productie. De insteek wordt dat dit aandeel de komende jaren weer verder gaat stijgen. Daarmee is BioMCN het eerste bedrijf ter wereld dat op een dergelijke industriële schaal bio-methanol van hoge kwaliteit op de markt brengt.

De investering betekent een flinke boost voor de werkgelegenheid in de regio. Er komen ongeveer 30 vaste arbeidsplaatsen bij, waarvoor de werving en selectie inmiddels is begonnen. Daarnaast levert de investering ook veel indirecte werkgelegenheid op. Naar schatting zullen met de renovatie enkele honderden indirecte arbeidsplaatsen gemoeid zijn.

‘De investering is echt prachtig nieuws voor ons bedrijf! We kunnen nu de tweede installatie in gebruik gaan nemen, en dat betekent bijna een verdubbeling van het aantal arbeidsplaatsen. Maar het mooiste is misschien wel dat we een grotere bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van Nederland’, vertelt Paul Compagne, plantmanager van BioMCN.

BioMCN bestaat in oktober precies elf jaar. Het bedrijf moest vanaf de start eerst nog een markt zien te veroveren voor het duurzamere bio-methanol. Methanol wordt gemaakt uit grijs gas, bio-methanol op dit moment uit groen gas. De bio-methanol kan onder andere worden gebruikt als biobrandstof voor bijmenging in benzine.

Volgens Paul Compagne kan bio-methanol een grote rol spelen in het verder verduurzamen van Nederland. In de toekomst zou het aardgas, dat nu als grondstof wordt gebruikt, vervangen moeten worden door groen gas en andere bio-grondstoffen. ‘We zullen op de langere termijn echt van het fossiele aardgas af moeten. Onze ambitie is dan ook dat we gestaag blijven doorwerken aan de vergroening van onze methanol, aldus Paul Compagne.

Binnenkort begint de renovatie van de nieuwe installatie, die naar verwachting in het vierde kwartaal van 2018 in gebruik zal worden genomen.

BioMCN breidt haar productiecapaciteit enorm uit in Delfzijl