Bouw bedrijfsverzamelgebouw Necron na de zomer van start

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Necron na de zomer van start

Op een perceel van ongeveer 12,3 ha aan de Borkumweg in de Eemshaven gaat de Zwitserse projectontwikkelaar, Necron Group AG (‘Necron’), na de zomer starten met de bouw van  een hoogwaardig bedrijfsverzamelgebouw van ca. 66.000 m² B.V.O. Deze ontwikkeling is mede tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met Groningen Seaports en architectenbureau Rau, de specialist op het gebied van circulair bouwen.

Het in opdracht van Necron te bouwen complex zal worden opgedeeld in 6 units variërend van ca. 5.800 m² tot 21.000 m² en zal voldoen aan alle moderne en hoogwaardige gebruikerseisen, waaronder ruim voldoende loadingdocks, een vrije hoogte van 12,2 meter en een vloerbelasting van 5.000 kg/m². Necron bouwt duurzaam. Het bedrijfsverzamelgebouw dat in Eemshaven wordt ontwikkeld, zal dan ook zoveel mogelijk bio-based en circulair zijn. Necron streeft voor deze ontwikkeling naar een hoge duurzaamheidscertificering, te weten een BREEAM “Excellent” label volgens de BREEAM-certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving.

Strategische positie

Necron heeft voor de Eemshaven gekozen vanwege de unieke strategische positie van dit gebied, met directe verbindingen naar Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De verwachting is dat in de nabije toekomst de productie en het transport van duurzame energie vooral geconcentreerd zal worden in de havengebieden met sterke verbindingen naar de nieuwe windparken en andere duurzame energie-opwekkers zoals waterstof. De Eemshaven is  hiervoor de aangewezen locatie, met tevens goede mogelijkheden voor opslag voor lokale dienstverleners en andere haven gerelateerde bedrijven. De ontwikkeling biedt kansen voor  transporteurs en andere bedrijven in de supply chain van de onlangs opgestarte veerdienst van Holland Norway Lines tussen de Eemshaven en Kristiansand in Noorwegen.

De start van de bouw van het complex is na de zomer. Naar verwachting zal het complex eind 2023 worden opgeleverd.

Impressie van het het bedrijfsverzamelgebouw van Necron in de Eemshaven (Artist impression Necron)