Brand in Farmsum meester

Brand in Farmsum meester

Brand in Farmsum meester

Maandag 7 november heeft een brand gewoed bij het bedrijf Dow Chemical aan de Valgenweg in Farmsum. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Door de brand ontstond een forse rookontwikkeling.

Bij het lossen van een spoorketelwagen is brand ontstaan. Bij de brand was natrium betrokken en ook de olie waarin het natrium vervoerd wordt. Omdat natrium niet met water kan worden geblust, was de brand moeilijk te bestrijden. Wel veroorzaakte de brand veel rook. Uit voorzorg zijn de wegen rondom het bedrijf door de politie afgezet en is het advies gegeven om ramen en deuren te sluiten. Rook van brand is altijd schadelijk. De rook van deze brand is niet schadelijker dan andere branden. De metingen van de brandweer hebben dat bevestigd.

Bij de alarmering was niet bekend om hoeveel natrium het ging. De verwachting was dat er mogelijke gevolgen voor de omgeving zouden zijn. Daarom zijn brandweerkorpsen van Delfzijl en Wagenborgen gealarmeerd en is er ondersteuning vanuit Groningen gekomen. Uiteindelijk bleek slechts een kleine hoeveelheid natrium bij de brand betrokken. De brandweer liet het natrium gecontroleerd uitbranden. Ook is er een hoeveelheid olie ontbrand. Dit is met schuim geblust.
Om 5.40 uur werd het sein brand meester gegeven. De arbeidsinspectie is geïnformeerd.

Voor vragen over de brand of anderszins kunt u contact opnemen met het gemeentehuis van Delfzijl: (0596) 63 99 11.