CIC faciliteert proef met rifblokken

CIC faciliteert proef met rifblokken

Bij het Chemport Innovation Center (CIC) in Delfzijl loopt momenteel een proef waarbij rifblokken worden vervaardigd van slib uit de Eems-Dollard. Onder de naam ‘Geowall’ wordt het slib in de vorm van gerijpt klei in combinatie met een bindmiddel tot blokken geperst. Met de speciale Geowall-pers worden alle deeltjes hard op elkaar gedrukt, waardoor er veel minder binders, zoals cement, nodig zijn. Op die wijze wordt slib als grondstof voor het maken van rifblokken gebruikt. Die blokken worden vervolgens teruggeplaatst in de Eems-Dollard ter verbetering van het zeeleven.

De Geowall-rifblok is een initiatief van innovatiebureau NETICS, een toonaangevend innovatief onderzoeks- en adviesbureau in de civiele techniek dat internationaal wordt gezien als dé expert op het gebied van hergebruik en bouwen met baggerspecie. Het innovatieve bedrijf is verantwoordelijk voor het onderzoeksproces van slib tot eindproduct en plaatsing. Daarnaast zijn baggerbedrijf Van Oord, de provincie Groningen en het Waddenfonds bij de pilot betrokken. Als aanjager van de groene chemie en duurzame innovatie faciliteert het Chemport Innovation Center, een initiatief van Groningen Seaports, deze pilot.

Bij de proef van Geowall in Delfzijl gaat het om de productie van 400 blokken, die eind oktober op twee plaatsen tussen Delfzijl en de Eemshaven terug in de Eems worden geplaatst. Daar zullen de rifblokken vijf jaar lang gemonitord worden. De verwachting is dat mosselen, andere schelpdieren en wieren zich eraan zullen hechten, waardoor het onderwaterleven hersteld wordt en de biodiversiteit verbetert. Met de tijd zullen de blokken wat afbrokkelen en een ruwere vorm aannemen, waarbij het idee is dat de natuur het uiteindelijk overneemt. De proef met de rifblokken is een van de vele projecten die vallen onder het programma Eems-Dollard 2050, dat erop is gericht om de natuur in het gebied te herstellen.

 
Een aantal rifblokken staan klaar op het terrein van Chemport Innovation Center (Foto Groningen Seaports)