Cruiseschip Seabourn Sojourn wijkt uit naar Eemshaven

Cruiseschip Seabourn Sojourn wijkt uit naar Eemshaven

In tegenstelling tot eerdere berichten zal het luxueuze cruiseschip Seabourn Sojourn woensdag a.s. de haven van Delfzijl niet aandoen, maar diezelfde dag uitwijken naar de Eemshaven. Dit heeft te maken met ‘ongunstige’ weersomstandigheden.

De combinatie van laag tij en de te verwachten oostenwind kan voor een halve meter lagere waterstand zorgen dan verwacht. In dit geval is het nautisch onverantwoord om dan het cruiseschip de haven van Delfzijl te laten binnenvaren. De betrokken instanties kiezen voor optimale veiligheid en gezien het strakke tijdschema van de rederij wordt er daarom naar de diepere Eemshaven uitgeweken.

Programma
De verwachting is dat Seabourn Sojourn hier om 07.00 uur aankomt en weer om 17.00 uur vertrekt. Het schip zal aanmeren aan de Wilhelminakade in de nieuwe Wilhelminahaven nabij de in aanbouw zijnde energiecentrales. Voor de 450 passagiers wordt naast een keur aan dag uitstapjes ook vervoer naar Delfzijl aangeboden waar op woensdag de jaarmarkt plaatsvindt. Volgens traditie zal de havenmeester aan de kapitein van Seabourn Sojourn een havenschildje uitreiken. Dit is een goed nautisch gebruik vanwege de zogenaamde maidentrip (eerste reis) van een schip. De burgemeester van Eemsmond zal eveneens de kapitein in de Eemshaven verwelkomen.

De Seabourn Sojourn is ca. 200 meter lang en 26 meter breed en behoort tot een van de meest luxueuze cruiseshepen in de categorie 6 sterren. De rederij heet “The Yachts of Seabourn”. S5 Agency World te Amsterdam treedt op als hoofdagent en Amasus Shipping te Delfzijl fungeert als subagent voor dit cruiseschip.
Na Eemshaven zet het cruiseschip koers richting Hamburg (Duitsland). De totale cruise is een tocht die in Rome is gestart en eindigt in Hamburg. De rederij heeft al aangegeven volgend jaar opnieuw de haven van Delfzijl aan te willen doen.