Derde stoomleiding zorgt voor forse reductie CO2 in Delfzijl

Derde stoomleiding zorgt voor forse reductie CO2 in Delfzijl

Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) en andere bedrijven gevestigd op het Chemie Park Delfzijl besparen jaarlijks tot 100.000 ton CO2-uitstoot door meer gebruik te maken van duurzame stoom. Met de ingebruikname van een derde stoomleiding levert het bedrijf EEW Energy from Waste stoom uit afvalverbranding aan het chemiepark. Nouryon gebruikt het duurzame stoom voor de omzetting van pekel in hoog zuiver zout, dat nodig is voor de productie van chloor en andere chemicaliën.

Sinds het jaar 2010 levert EEW stoom aan het Chemie Park Delfzijl. De nieuwste toename komt door het gebruik van de nieuwe derde afvalverbrandingslijn van EEW, waarvan de leiding door Groningen Seaports is aangelegd. De duurzame stoom vervangt stoom die werd gegenereerd met aardgas. Het Chemie Park Delfzijl ontvangt ook duurzame stoom via pijpleidingen van de biomassacentrale Eneco Bio Golden Raand, die in 2016 in gebruik genomen is.

Directeur Johan Visser van Nouryon: “De afgelopen 10 jaar hebben we het gebruik van aardgas aanzienlijk verminderd door meer stoom uit afval en biomassa te gebruiken. Hiermee stoten we nu 300.000 ton minder CO2 per jaar uit dan in 2013 – dat is gelijk aan de CO2-uitstoot van ongeveer 35.000 huishoudens.”

Groningen Seaports heeft de uitbreiding van de bestaande stoominfrastructuur mogelijk gemaakt. “Dit verhoogt de aantrekkelijkheid voor zowel bestaande als nieuwe activiteiten. Deze ontwikkeling ondersteunt ook de duurzaamheid van het haven- en industriegebied in Delfzijl,” aldus Cas König, CEO van Groningen Seaports.

Een deel van de stoomleiding ter hoogte van de Delesto centrale van Nouryon