IJslands vulkaangesteente versterkt noordkade Wilhelminahaven

IJslands vulkaangesteente versterkt noordkade Wilhelminahaven

Een deel van de noordkade van de Wilhelminahaven in de Eemshaven wordt momenteel versterkt om de overslag van windturbineonderdelen mogelijk te maken. Het gaat om de kade waarachter BOW Terminal uit Vlissingen positie heeft genomen. Via deze locatie zal het offshore wind bedrijf onder andere de overslag van zware windturbine onderdelen voor de windparken in de Noordzee gaan verzorgen.

Om de kade geschikt te maken voor de overslag van zware onderdelen tot een gewicht van 10.000 kg per m2 is over een lengte van 220 meter en een breedte van 13 meter eerst een laag van 3 meter afgegraven. Vervolgens wordt dat weer opgevuld met een lichte soort puimsteen dat vrijkomt tijdens vulkaanuitbarstingen. Deze zogenaamde bims worden gewonnen in het IJslandse Suðurland.

Aannemer BAM voert de werkzaamheden deze zomerperiode in opdracht van Groningen Seaports uit. Tegelijkertijd met de aanpassingswerkzaamheden brengt het bedrijf Inventec een monitoringssysteem aan waarmee de belasting op het kadeterrein online kan worden gemeten en overbelasting wordt voorkomen. Daardoor blijft de kade nu en in de toekomst volledig beschikbaar voor (zware) overslag.

Na voltooiing van de werkzaamheden beschikt de Eemshaven naast een kade van 30 ton/m2 (Beatrixhaven) en een van 20 ton/m2 (Julianahaven) wederom over een zwaardere kade (10 ton/m2) voor de overslag van windturbineonderdelen. Daarmee verstevigt de Eemshaven haar toch al sterke positie in de offshore wind industrie.

Aannemer BAM verwerkt het IJslandse vulkaangesteente in de noordkade van de Wilhelminahaven