Op woensdag 13 oktober werd de eerste dronevlucht met een AED (Automatisch Externe Defibrillator) uitgevoerd in de haven van Delfzijl. Drone Delivery Services BV, een start-up uit Noord-Nederland die zich richt op vervoer van goederen met drones, transporteerde de AED per drone succesvol vanaf het kantoor van Groningen Seaports naar het nabijgelegen MuzeeAquarium. Het doel van de vlucht was aantonen dat levering van een AED via een drone binnen het werkgebied van Groningen Seaports nu al mogelijk is. De demovlucht werd gezien als een belangrijke stap naar de daadwerkelijke inzet van drones bij het terugdringen van de gevolgen bij hartfalen.
De dronevlucht is een initiatief van Hive.Mobility, provincie Groningen, Drone Delivery Services en Groningen Seaports. Het is de eerste dronevlucht in Nederland waarbij het dak van een havenkantoor wordt ingezet om dit type dronevluchten te onderzoeken. Groningen Seaports ziet als grootste haven van Noord-Nederland de nut en noodzaak voor deze vluchten en werkt daarom graag mee aan dit type onderzoeken. Cas König, CEO van Groningen Seaports ‘’Onze havens bestrijken een heel groot gebied, waar het praktisch onmogelijk is om overal AED’s voorhanden te hebben. Deze innovatie zou een hele goede oplossing kunnen bieden om snel en op elke gewenste plek een AED ter plaatse te krijgen. Groningen Seaports juicht innovatie in de regio toe en werkt daarom graag mee aan dit gezamenlijke initiatief.”
Uit recent Zweeds onderzoek is gebleken dat drones succesvol gebruikt kunnen worden om AED’s af te leveren. Het onderzoek toonde aan dat AED’s tot twee minuten sneller ter plaatse zijn dan per ambulance mogelijk is. “Dit kan het verschil maken tussen leven of dood” aldus Egbert Swierts, Founding Partner Drone Delivery Services BV: ‘’Met een gemotiveerd consortium werken wij nu samen aan live testen om ook hier in de regio het verschil te kunnen gaan maken. Hoewel AED’s op meer en meer plaatsen komen te hangen, zijn ze lang niet altijd goed bereikbaar. Denk bijvoorbeeld aan sluitingstijden van bedrijven. Daarnaast zijn de units gevoelig voor vandalisme of diefstal. Door drones met AED op een centrale plek te stationeren kun je de AED flexibel en snel op de juiste plek krijgen. Het dak van het hoofdkantoor van Groningen Seaports leent zich hier uitstekend voor.”
Fleur Gräper gedeputeerde voor de provincie Groningen: “Vliegen met drones is onderdeel van ons brede programma autonoom vervoer en daarbij zoeken wij samen met anderen naar slimme en groene oplossingen voor de mobiliteit van de toekomst. Met drones medicijnen of AED’s vervoeren is daarvan een mooi praktijkvoorbeeld. En een mooie stap op weg naar het uiteindelijke doel: het volledig autonoom vliegen voor goederen en personen”.