Eemshaven basishaven voor splinternieuw onderhoudsschip Deutsche Bucht

Eemshaven basishaven voor splinternieuw onderhoudsschip Deutsche Bucht

SOV Esvagt Albert Betz gedoopt voor MHI Vestas in de Beatrixhaven

Woensdag 4 september vond in de Eemshaven de doopceremonie plaats van het splinternieuwe onderhoudsschip voor MHI Vestas, de Esvagt Albert Betz. MHI Vestas gaat deze zogenaamde Service Operating Vessel (SOV) de komende 15 jaren inzetten voor het onderhoud en exploitatie (O&M) van het windpark Deutsche Bucht, dat uit 33 Vestas turbines bestaat. De ceremonie vond plaats aan de zware ladingkade in de Beatrixhaven in aanwezigheid van vertegenwoordigers van onder andere MHI Vestas, Northland Power, Esvagt, DHSS en Groningen Seaports. Volgens traditioneel gebruik bij een nieuw schip in de haven ontving de kapitein van de Esvagt Albert Betz een havenschildje uit handen van de plaatsvervangende havenmeester van Groningen Seaports.

De Eemshaven is de vaste standplaats voor dit nieuwe schip, de 8e Wind Service Offshore Vessel van het Deense Esvagt. Eerder dit jaar werd al bekend dat MHI Vestas de Eemshaven had uitgekozen als servicebasis voor het uitvoeren van de O&M activiteiten van het windpark Deutsche Bucht. Het bedrijf doet dit vanuit het nieuwe onderkomen van DHSS aan de Beatrixhaven. Deutsche Bucht is het derde offshore windpark van de Canadese energieproducent Northland Power. Dit offshore wind project ligt in het Duitse deel van de Noordzee op meer dan 100 kilometer van het vasteland, waaruit blijkt dat de Eemshaven ook voor parken op deze afstand prima faciliteiten biedt als onderdeel van de supply chain. Northland Power is tevens eigenaar van het grootste Nederlandse windpark Gemini, waarvan de fundaties van de 150 turbines vanuit de Eemshaven zijn geïnstalleerd.

Deutsche Bucht vierde O&M-basis in Eemshaven

Deutsche Bucht is het vierde windpark dat O&M laat uitvoeren vanuit de Eemshaven. Eerder al kozen Siemens Gamesa en Merkur Offshore voor de Eemshaven als offshore service hub. Siemens Gamesa onderhoudt de windparken Gemini en Veja Mate en Merkur Offshore het gelijknamige windpark bestaande uit General Electric turbines.

De SOV Esvagt Albert Betz tijdens de doopceremonie