Eemshaven uitvalsbasis voor bouw windpark Hollandse Kust Noord

Eemshaven uitvalsbasis voor bouw windpark Hollandse Kust Noord

De Eemshaven wordt de uitvalsbasis voor de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust Noord van CrossWind. Buss Terminal Eemshaven heeft het contract binnengehaald voor de ontvangst, opslag en verzending van 69 Siemens Gamesa-turbines van 11 megawatt. Voor de Eemshaven betekent dit alweer het achttiende windpark als basishaven.

De turbines worden in onderdelen aangeleverd, zoals de rotorbladen, gondels en torens. Die moeten daar ‘voorgemonteerd’ en geïnstalleerd worden. Het project gaat volgend jaar oktober van start en neemt naar verwachting zo’n 80 procent van de 25 hectare grote terminal in de Eemshaven in beslag. De turbines moeten vanuit Eemshaven worden afgevoerd naar de bouwlocatie, die zo’n twintig kilometer voor de kust van Noord-Holland ligt.

“We zijn verheugd om onze diensten voor dit grootschalige project aan CrossWind te gaan leveren. Dit project onderstreept de gecombineerde kracht van ons projectteam in Hamburg en onze speciaal gebouwde terminal in de Eemshaven”, zegt John Meijer, managing director van Buss Terminal Eemshaven.

“We kijken ernaar uit om samen te werken met onze partner Buss Terminal Eemshaven. Met de Eemshaven als uitvalsbasis kan het werk beginnen om in 2023 schone energie te leveren”, aldus Tjalling de Bruin, CEO en projectdirecteur van CrossWind HKN.

Hollandse Kust Noord is een van de vijf windparken van 750 megawatt, die in het Nederlandse deel van de Noordzee worden gebouwd. Opdrachtgever is CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco. De stroomlevering moet in 2023 beginnen.