Eerste funderingspaal voor het Gemini Windpark succesvol geplaatst

Eerste funderingspaal voor het Gemini Windpark succesvol geplaatst

Eerste funderingspaal voor het Gemini Windpark succesvol geplaatst

Belangrijke mijlpaal bereikt in de bouw van één van ’s werelds grootste offshore windparken

De eerste funderingspaal (monopile) voor het Gemini Windpark is succesvol geplaatst. In totaal zal het wind park bestaan uit 150 Siemens wind turbines en is eigendom van Northland Power (60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%).

Gemini wordt in drie jaar tijd gebouwd in de Noordzee, op 85 kilometer uit de kust van Groningen en is onzichtbaar vanaf het land. Het windpark, dat bestaat uit twee gebieden van elk 34 vierkante kilometer, gaat energie opwekken in het deel van de Noordzee met de hoogste en meest constante windsnelheden ter wereld.
De monopiles worden door hoofdaannemer Van Oord met het eigen installatieschip Aeolus en een tweede ingehuurd installatieschip Pacific Osprey van Swire Blue Ocean in de zeebodem geheid. Elke stalen funderingspaal is gemaakt voor een specifieke plek in het windmolenpark. Hierdoor variëren alle monopiles in lengte van 59 tot 73 meter, afhankelijk van de zeediepte. De funderingspalen hebben een diameter van 7 meter en een wanddikte van 7 tot 11 centimeter.

“De plaatsing van de eerste monopile is een bijzonder moment voor iedereen die betrokken is bij het project”, vertelt Matthias Haag, CEO bij Gemini. “De plaatsing is een mijlpaal in de bouwfase die zoals gepland mogelijk is gemaakt door de nauwe samenwerking met de projectpartners.” Gedurende de drie jaar durende bouw zullen er circa 500 mensen aan het project werken. De verwachting is dat het windpark in 2017 volledig operationeel zal zijn. Eenmaal operationeel wekt het schone en hernieuwbare energie op voor 1,5 miljoen mensen in Nederland.
Gemini zal een grote bijdrage leveren aan het behalen van de doelstellingen van Nederland en de Europese Unie voor duurzame energie. De Nederlandse CO2-uitstoot zal door het windpark naar verwachting met 1,25 miljoen ton per jaar afnemen. Daarmee speelt Gemini een belangrijke rol in de wereldwijde overgang naar een duurzame toekomst.

Over Gemini

Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee zal met een totale capaciteit van 600 megawatt één van de grootste windparken ter wereld worden, zowel in omvang als productie. Vier projectpartners hebben hun krachten gebundeld om het Gemini Windpark mogelijk te maken: het Canadese, onafhankelijke, duurzame energiebedrijf Northland Power (belang van 60%), windturbinebouwer Siemens (20%), de Nederlandse, maritieme aannemer Van Oord (10%) en het duurzame afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10%).