Offshore drukte in Julianahaven
De eerste zes GE Haliade gondels voor het Merkur Offshore windpark zijn deze week in de Eemshaven gearriveerd. Maandag 6 november meerde de Happy Sky, een van de vlaggenschepen van de BigLift vloot, af bij Orange Blue Terminals in de Julianahaven. Dit zusterbedrijf van Wijnne Barends – BigLift is van de Spliethoff Group – zal ook het transport voor de overige 60 150-6MW gondels voor haar rekening nemen. General Electric vervaardigt de gondels in haar fabriek in de Franse haven Saint-Nazaire aan de Atlantische Oceaan. De Happy Sky zal de komende periode nog eens tien keer tussen Saint-Nazaire en de Eemshaven heen en weer varen voor het vervoer van de overige Haliade gondels.
Niet alleen gondels, maar ook transition pieces – dit zijn de overgangstukken tussen de funderingspaal en de windturbinemast – worden momenteel bij Orange Blue Terminals afgeleverd. De Rolldock Sea brengt deze naar de Eemshaven, waar ze vervolgens door het installatieschip Sea Challenger worden meegenomen voor de installatie op de Noordzee. Daarnaast komen er windturbines van Windpark Global Tech I terug naar de Eemshaven. Installatieschip Neptune levert deze af bij de Wagenborg Terminal voor onderhoudswerkzaamheden. Volle kades dus aan de Julianahaven, voornamelijk offshore wind gerelateerd.
Merkur Offshore Windpark
Het offshore windpark Merkur Offshore ligt in het Duitse deel van de Noordzee circa 45 kilometer ten noorden van het Waddeneiland Borkum. Het park beslaat zo’n 47 km2 in totaal en zal worden uitgerust met 66 wind turbines van het type Haliade 150 met een vermogen van 6 MW, gefabriceerd door General Electric (GE). De hub hoogte is meer dan 100 meter boven zeeniveau en de windturbine is uitgerust met een van de grootste rotorsterren in de windindustrie. Deze heeft een oppervlakte van ongeveer drie voetbalvelden met een diameter van 150 meter. Naar verwachting is het windpark in 2018 operationeel.
Installatieschip Sea Challenger in de Julianahaven met een van de transition pieces (boven) en de eerste zes gondels op het terrein van Orange Blue Terminals (onder)