EMO legt eerste steen voor tweede offshore-basis in Eemshaven

EMO legt eerste steen voor tweede offshore-basis in Eemshaven

Op 13 november 2017 is in de Eemshaven de eerste steen gelegd voor de tweede offshore-servicebasis van EMS Maritime Offshore BV (EMO). Als de bouw is voltooid, wordt de basis verhuurd aan Merkur Offshore GmbH. De aannemer voor dit project is Kooi Bouwbedrijf uit Appingedam.

EMO’s logistieke concept met verbinding aan de waterkant was overtuigend. Pas in 2015 is een steiger van 2 x 150 m aangelegd, die de ideale uitgangspositie vormt voor servicevaarten van en naar het windpark Merkur. Deze wordt uitgebreid met een moderne offshore-basis met een magazijn, een buitengedeelte en een aangrenzend kantoorcomplex. Dit complex bestaat uit kantoor- en vergaderruimten, kleedkamers, douches en recreatieruimten met keuken. “Het vertrouwen dat in ons wordt gesteld, beschouwen wij als een bevestiging van ons concept”, aldus EMO-directeur Knut Gerdes.

Vanaf voorjaar 2018 zal de gehele infrastructuur gebruikt worden door windturbinefabrikant GE Renewables (GE), die de turbines voor het windpark Merkur levert en opbouwt. “De Eemshaven is een uitstekende locatie om de turbines in het windpark effectief te beheren. Bovendien vonden wij het belangrijk een partner te vinden die goede service levert, competent is en zich flexibel opstelt”, aldus Markus van Hümmel van Merkur Offshore GmbH.

Merkur Offshore GmbH is exploitant van het windpark Merkur, dat momenteel in het Duitse deel van de Noordzee gebouwd wordt. Het windpark ligt in de Duitse exclusieve economische zone, ca. 45 km ten noorden van het eiland Borkum en bestaat uit 66 windturbines van de fabrikant GE, type “Haliade 150”, elk met een capaciteit van 6 MW. Merkur Offshore GmbH heeft in het kader van de turbinelevering een servicecontract voor de lange termijn met GE afgesloten. Om de werkzaamheden op een goede manier te kunnen uitvoeren, waren Merkur Offshore GmbH en GE op zoek naar een geschikte locatie. Deze hebben ze bij EMO BV in de Eemshaven gevonden.

Het gebouw moet in het voorjaar van 2018 opgeleverd zijn en door Merkur in gebruik genomen worden. Met dit project is een investering van ca. 1,4 miljoen euro gemoeid.

De groep aanwezigen bij de eerste steenlegging van de tweede offshore-basis van EMS Maritime Offshore (EMO) in de Eemshaven ten behoeve van het project Merkur Offshore