Eneco bouwt groot windpark in Delfzijl

Eneco bouwt groot windpark in Delfzijl

20 windmolens leveren groene stroom voor 60.000 huishoudens

Eneco gaat Windpark Delfzijl Noord volledig zelf realiseren. Het duurzame energiebedrijf heeft daarover overeenstemming bereikt met KDE Energy en WindWise, de ontwikkelaars van het park. Het windpark, dat een capaciteit krijgt van 60 tot 65 MegaWatt, komt op terreinen van Groningen Seaports, te weten de Schermdijk en de Pier van Oterdum. Eind dit jaar al wordt gestart met de bouw. Medio 2014 zal het park operationeel zijn. Eneco investeert meer dan 80 miljoen euro in het project.

Omdat de ontwikkelfase nu is afgerond en de bouwfase gaat beginnen, neemt Eneco ontwikkelaar WindWise over. Eneco heeft veel ervaring met de bouw van windparken en door de transactie wordt Eneco als enige partij verantwoordelijk voor de bouw.

Het windpark zal bestaan uit 18 tot 20 windturbines van circa 150 meter hoog (tiphoogte), die komen te staan op de Schermdijk en de Pier van Oterdum in Delfzijl. Vlakbij bouwt Eneco momenteel de grootste biomassacentrale van Nederland: Eneco Bio Golden Raand. De realisatie van beide projecten betekent dat Eneco op relatief korte termijn nog meer duurzame energie van Nederlandse bodem aan haar klanten kan gaan leveren. De twee worden samen goed voor groene stroom voor zo’n 180.000 huishoudens.

Windpark Delfzijl Noord kent een lange geschiedenis. Elf jaar geleden ontstonden de eerste plannen. Het park is ontwikkeld door Millenergy. Nadat de gemeenteraad van Delfzijl eind 2010 had ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan, zijn de benodigde vergunningen na een uitspraak van de Raad van State in december 2011 onherroepelijk geworden.

WindWise werkte bij dit project samen met KDE Energy in Millenergy. Millenergy treedt in Delfzijl niet alleen op als ontwikkelaar van Delfzijl Noord, maar ook van andere windprojecten binnen de gemeente. Eneco en KDE Energy willen samen met de gemeente Delfzijl en de provincie Groningen blijven zoeken naar passende locaties voor windenergie.