Google investeert 600 miljoen euro in energie-efficiënt datacenter in de Eemshaven

Google investeert 600 miljoen euro in energie-efficiënt datacenter in de Eemshaven

Artist impression van het datacenter van Google in de Eemshaven

Artist impression van het datacenter van Google in de Eemshaven

Google investeert 600 miljoen euro in energie-efficiënt datacenter in de Eemshaven

Nieuw project creëert meer dan 1.000 banen in de bouw en tot 150 fulltime functies na inbedrijfname

Google maakt bekend dat het een nieuw datacenter gaat bouwen in de Eemshaven in Noord-Nederland. De constructiewerkzaamheden zullen binnenkort van start gaan. Google zal de komende jaren meer dan 600 miljoen euro in dit project investeren. Een datacenter is een speciaal gebouw vol computers waarop online diensten worden gehost, zoals de zoekmachine van Google, Gmail en Google Maps. Google zal zijn gehuurde faciliteit in de Eemshaven voorlopig aanhouden.

Google investeert tot 600 miljoen euro in de ontwikkeling, bouw en inrichting van zijn nieuwe faciliteit. Op het hoogtepunt van de bouwfase zal dit werk opleveren voor meer dan 1.000 mensen. De aannemers zijn reeds geselecteerd op basis van een aanbestedingsronde.

Zodra het datacenter operationeel is, zal het werkgelegenheid bieden aan meer dan 150 mensen in uiteenlopende fulltime functies, zowel intern als bij aannemers, zoals computertechnici, bouwkundigen, elektrotechnici, cateringmedewerkers en beveiligingspersoneel. Het nieuwe datacenter zal een aanvulling vormen op de bestaande, door Google gehuurde datacenter-faciliteit in de Eemshaven, die operationeel zal blijven.

Henk Kamp, de Minister van Economische Zaken: “Minister Kamp: ‘Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren. Er zijn goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar. Er ligt een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur. Er is ruimte om te bouwen. De komst van dit centrum is goed voor de regionale werkgelegenheid en economie.’

“We zijn zeer verheugd om onze investeringen in Nederland verder uit te breiden”, aldus Francois Sterin, partner Global Infrastructure bij Google. “Met deze investering versterken wij onze lokale aanwezigheid. Ik wil de Provincie Groningen, NOM, NFIA en Groningen Seaports graag bedanken voor de hulp die zij ons boden tijdens de selectie van deze locatie”.

Siem Jansen, directeur van de NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland: “Het doet ons een genoegen dat we Google vanaf het begin konden bijstaan met het vinden van de juiste locatie. We zijn enorm trots op het feit dat Google voor Noord-Nederland heeft gekozen als locatie voor zijn nieuwe datacenter. Deze investering zal resulteren in duurzame bedrijvigheid en de werkgelegenheid een forse impuls geven. Dit versterkt het profiel van Noord-Nederland als uitmuntende bestemming voor andere potentiële investeerders in de ICT-sector”.

“Dit is een historische dag voor de Eemshaven”, benadrukt Harm D. Post, directeur Groningen Seaports NV. “Met de komst van de multinational Google is de uitbreiding van de Eemshaven in gang gezet. Ruim 325 hectare bedrijventerrein is in de Eemshaven beschikbaar voor nieuwe energie-ontwikkelingen. Datahotels, die veel stroom nodig hebben, kiezen vanwege de leveringszekerheid voor een plek dichtbij de elektriciteitscentrales. Eemshaven is hiermee omgedoopt tot Energy & Dataport.

Gedeputeerde William Moorlag van Provincie Groningen: ‘The Cloud has landed in de Eemshaven. Twee jaar geleden heeft de provincie de keus gemaakt om extra ruimte te bestemmen voor speciaal voor datacenters. Dat beleid werpt nu zijn vruchten af. De komst van Google versterkt de positie van de Eemshaven als Energy- en Dataport van nationaal belang.’

Artist impression van het datacenter van Google in de Eemshaven

Artist impression van het datacenter van Google in de Eemshaven