Google’s datacentrum draagt EUR 800 miljoen bij aan Nederlandse economie

Google’s datacentrum draagt EUR 800 miljoen bij aan Nederlandse economie

Extra investering komende jaren van 500 miljoen euro voor uitbreiding datacenter Eemshaven

De vestiging van het datacentrum van Google in de Eemshaven heeft sinds 2014 een positieve bijdrage opgeleverd van EUR 800 miljoen aan het BBP. Dit blijkt uit onderzoek door adviesbureau Copenhagen Economics dat vandaag is gepubliceerd. De investering die Google de afgelopen jaren in de regio heeft gedaan bedraagt 950 miljoen euro. Gemiddeld heeft de vestiging van het datacentrum in de regio 2.200 banen opgeleverd in de periode 2014-2017, voornamelijk gerelateerd aan de bouw. Vandaag maakte Google tevens bekend de komende jaren het datacentrum uit te breiden. Dit gaat gepaard met een extra investering van 500 miljoen euro, waarmee de totale investering van Google uitkomt op bijna 1,5 miljard euro.

Impact op lokale gemeenschap Het datacentrum van Google maakt diensten zoals Gmail, Maps en YouTube mogelijk. Maar het levert ook extra voordelen op voor de lokale gemeenschap. Zo creëert het banen in dit gebied in onder meer IT, elektronica en mechanica, catering en beveiliging. Ook kan het andere bedrijven stimuleren om te investeren in de regio en wordt technische- en operationele kennis gedeeld, waarmee lokale leveranciers en contacten hun voordeel kunnen doen. Ten slotte ondersteunt Google ook lokale gemeenschapsinitiatieven, onder meer door samenwerking met lokale onderwijsinstellingen en organisaties op het gebied van natuurbeheer. Een nieuwe ronde voor het aanvragen van financiële ondersteuning voor lokale projecten start vandaag.

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat: “De uitbreiding van Google’s datacenter toont aan dat Groningen internationale technologiebedrijven veel te bieden heeft, zoals voldoende hernieuwbare energie, goed geschoold personeel en uitstekende ICT-verbindingen. Google heeft aangetoond ook Groningen veel te kunnen bieden zoals werkgelegenheid, inkomsten voor lokale toeleveranciers, investeringen in natuurprojecten en een coderingsprogramma voor de jeugd. Door de bouw van dit datacenter wordt de regio bovendien nóg aantrekkelijker voor andere internationale technologiebedrijven. Dit is, kortom, een samenwerking waarvan iedereen hier in de provincie Groningen profiteert.”

Pim van der Feltz, directeur Google Nederland: “Google heeft de Eemshaven locatie destijds gekozen om verschillende redenen, waaronder de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. Maar evenzo belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. We zijn de lokale en regionale overheid en de lokale leveranciers en mensen uit de omgeving hiervoor dankbaar. We zijn blij dat we een bijdrage aan de gemeenschap kunnen leveren, niet alleen met de creatie van banen maar ook door te investeren in lokale projecten. Met de aangekondigde uitbreiding van ons datacentrum en de investering die daarmee samengaat bevestigen we nogmaals onze betrokkenheid bij de regio.”

Investering van 500 miljoen euro voor uitbreiding
Elke dag neemt de vraag naar diensten van Google nog toe en onze infrastructuur van datacenters volgt datzelfde ritme. Om aan deze snel groeiende vraag van consumenten en bedrijven te voldoen zal Google het datacentrum in de Eemshaven de komende jaren uitbreiden. De extra investering die hiermee gepaard gaat bedraagt 500 miljoen euro.


Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond plaatst de Google pin waar de uitbreiding van het datacenter zal komen. Left to right: Patrick Brouns (Provincie Groningen), René Paas (Commissaris van de Koning Provincie Groningen),  Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat), Burgemeester Marijke van Beek (Eemsmond) en Dieter Kern (Google)

De locatie van Google in de Eemshaven

Feiten en cijfers

  • Het Google datacentrum in de Eemshaven is geopend in 2016.
  • Op de site van het datacentrum zelf werken momenteel ongeveer 250 mensen, zoals IT-specialisten, ingenieurs, beveiligers, catering medewerkers en facility managers.
  • Het gemiddelde van 2200 banen in de periode 2014-2017 heeft betrekking op zowel mensen die in het datacentrum zelf werken, maar met name ook op banen bij de bouw en de aanleg infrastructuur (direct), banencreatie bij leveranciers in de waardeketen (indirect) en banencreatie door consumptie door deze groep in de lokale gemeenschap.
  • Rondom het datacentrum steunt Google 6 lokale gemeenschapsprojecten: Coding with Google op basisscholen in samenwerking met de Hanzehogeschool, de bijen-app Bee-App, een bijen en vlinder toevluchtsoord in Uithuizen, vlogcursussen voor ouderen via SIBTv, de organisatie ANOG en de Werkgroep Grauwe Kiekendief.
  • Google besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en zorg voor het milieu. Sinds 2007 is het bedrijf CO2-neutraal en sinds 2017 gebruikt Google 100% hernieuwbare energie voor al zijn activiteiten. Dat betekent dat Google nu voldoende elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen haalt om het volledige stroomverbruik te dekken. Google is wereldwijd de grootste zakelijke koper van duurzame energie.
  • Het datacentrum in Eemshaven was het eerste datacentrum van Google wereldwijd dat vanaf dag 1 voor 100% voorzien werd van duurzame energie.
  • In Nederland heeft Google overeenkomsten gesloten met windparken in Delfzijl en in Zeeland (Krammer en Bouwdokken) en met zonne-energie park Sunport in Delfzijl voor de afname van duurzame energie voor het datacentrum.