Twee windparken tegelijk vanuit Eemshaven

Twee windparken tegelijk vanuit Eemshaven

Het is volop offshore wind drukte in de Eemshaven. Momenteel worden twee windparken tegelijkertijd aangelegd vanuit de Eemshaven. Onlangs is begonnen met de aanleg van een nieuw windpark, Borkum Riffgrund II, en daarnaast loopt al langere tijd het project windpark Merkur Offshore. Beide windparken verrijzen in het Duitse deel van de Noordzee en bestaan gezamenlijk uit 122 windturbines.

Het windpark Borkum Riffgrund II ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum en volgens planning is het in 2019 operationeel. Jan de Nul vervoert en plaatst de fundaties vanaf de Wagenborg terminal aan de Julianahaven. De Vestas turbines komen uit Esbjerg en gaan daarvandaan rechtstreeks naar het park in aanbouw. Voor het heien van de funderingspalen gebruikt het bedrijf een speciale offshore heihamer van IHC IQIP, die de laatste maanden op de zware lading kade aan de Beatrixhaven zorgvuldig is opgebouwd. Het park bestaat uit 56 MHI Vestas 8 MW windturbines, geïnstalleerd op 36 monopile fundaties en 20 jacket fundaties. Het Deense Ørsted (voormalige DONG Energy) is eigenaar van het park.

Ook voor de bouw van het windpark Merkur Offshore is de Eemshaven dus de basishaven. De  bouw hiervan is in volle gang. De logistieke afhandeling van het Merkur Offshore windpark, dat bestaat uit 66 GE Renewable Energy Haliade windturbines, vindt plaats via Orange Blue Terminals, eveneens in de Julianahaven. Hierbij gaat het niet alleen om de funderingen, maar ook om de windturbines zelf. Merkur Offshore is daarmee eigenlijk het eerste project waarbij alles via de Eemshaven gaat!

Eemshaven ademt offshore wind
Naast de grotere logistieke projecten vinden er veel kleinschalige offshore gerelateerde activiteiten plaats in de Eemshaven. Zo vordert de bouw van het 2e servicegebouw op het terrein van EMO en is de combinatie Bek & Verburg/DHSS druk bezig met het inrichten van hun terrein aan de Beatrixhaven. Het terrein van Wijnne Barends is na de uitbreiding heringericht en daardoor beter uitgerust om onder andere in te zetten op offshore wind projecten. De realisatie van de heliport is weer een stap dichterbij en  Amasus heeft haar locatie aan de Emmahaven bijna gereed om daarvandaan ook de offshore markt te kunnen bedienen. Verder doen installatieschepen regelmatig de Eemshaven aan voor onderhoudsactiviteiten. Onlangs lagen de MPI Discovery en MPI Enterprise nog aan de noordkade in de Wilhelminahaven voor het uitwisselen van pootonderdelen. Kortom Eemshaven ademt één en al offshore wind.

De installatieschepen MPI Discovery en MPI Enterprise wisselen spudcans (pootonderdelen) uit aan de noordkade in de Wilhelminahaven